Strategia de tara: 2 abordari ale cresterii si verificarea lor matematica. "Desi ar putea parea paradoxal, este preferabila o crestere economica moderata (de exemplu 3,5%), dar pe parcursul mai multor ani, unor salturi spectaculoase temporare, urmate de contractii cel putin la fel de ample", a declarat recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu referitor la strategia de devoltare a Romaniei, spre dezamagirea unora si alimentand contestarea strategiei din partea altora. De pilda, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) Florin Jianu, fost presedinte al Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (2008-2016) si de ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri si Turismului (2014), posesor de ceea ce in engleza se cheama "wishful thinking", avansa ca ritm fezabil si necesar prin prisma inapoierii Romaniei un nivel anual de crestere economica de 7% - 9%, multumindu-se in cadrul strategiei amintite si cu nivelul de 7%, scrieCurs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Lista sporurilor de la stat. Majoritatea bugetarilor din Agricultura, rasplatiti ca lucreaza in conditii vatamatoare.Astazi, 8 iulie, va spunem lista sporurilor pe care le primesc salariatii din aparatul central, dar si din institutiile subordonate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, potrivit informatiilor pe care ni le-a comunicat in exclusivitate Ministerul de resort. Majoritatea bugetarilor din Agricultura, inclusiv cei din aparatul central al Ministerului de resort, sunt rasplatiti lunar pentru ca lucreaza in conditii vatamatoare. Acestia primesc lunar intre 8% si 15% in plus la salariul de baza pentru ca performeaza in conditii dificile. Salariatii care lucreaza in proiecte finantate din fonduri europene sunt stimulati cu 62,5% in plus la salariul de baza. Unii dintre sefii institutiilor subordonate Ministerului Agriculturii mai primesc si indemnizatii de conducere de pana la 50% din salariul de incadrare. Printre sporurile pe care si le mai acorda bugetarii din Agricultura se numara sporul de audit, de control financiar preventiv, sporul de doctorat si pentru conditii "deosebite", anuntaEconomica.

Cu cat se ieftineste gazul, functie de regiunea in care stai. Cine pierde din ieftinire.De la 1 iulie 2016, pretul mediu reglementat al gazului vandut clientilor casnici din Romania scade cu 3%, potrivit unui anunt al ANRE. Nu inseamna insa ca toti romanii vor plati, in august, un gaz mai ieftin cu 3%. Potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii Autoritatii, pentru judetele din jumatatea de nord a tarii, respectiv clientii E.ON, ieftinirea este de 2,9%. In schimb, jumatatea de sud, aflata in aria ENGIE(fosta GDF Suez), va plati un gaz mai ieftin cu 3,2%. Astfel, noul pret, cu TVA, al clientilor E.ON este de 151 de lei/MWh iar cel al clientilor ENGIE este de circa 130 de lei/MWh. Diferenta de 20 de lei intre E.ON si ENGIE este data de numarul de clienti pe care il deserveste fiecare furnizor(1,4 milioane ENGIE, 1,2 milioane E.ON), dar si de costurile de distributie si furnizare ale fiecarui operator - mai mari in cazul nemtilor, care deservesc o populatie aflata cu preponderenta in zone de deal si munte, relateazaCapital.

INS: Salariul mediu net a scazut, in luna mai.Salariul mediu net a scazut, in luna mai, la 2.062 de lei, cu 1,1%, comparativ cu aprilie. Cea mai mare scadere a fost inregistrata in sectorul asigurari/reasigurari, informeaza Institutul National de Statistica (INS), citat de Agerpres. "Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.063 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 23 lei (-1,1%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.421 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.248 de lei)", informeaza comunicatul citat, noteazaRomania Libera.

O jumatate de an buna pentru Dacia. Aproape 300.000 de exemplare vandute in primele sase luni.Dacia se apropie de o noua performanta in ceea ce priveste vanzarile. De la inceputul anului si pana la finalul lunii iunie, constructorul de la Mioveni a comercializat 297.089 de unitati. Spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, vorbim despre o crestere cu 2,5%. Dar ce este si mai important consta in faptul ca Dacia s-a apropiat foarte mult de 300.000 de exemplare comercializate in jumatate de an, ceea ce inseamna ca pana la finalul lui 2016 am putea vedea un nou record din partea producatorului de la Mioveni. "Dacia a continuat sa creasca si sa stabileasca un nou record de vanzari pe prima jumatate a anului", a declarat Thierry Koskas, vicepresedinte excutiv al departamentului de vanzari si marketing din cadrul Grupului Renault, citat deAuto-Bild.ro.

Leul a reusit sa evite, in mare masura, volatilitatea post-Brexit. Probleme insa pentru Romania la orizont.Leul a avut una dintre cele mai stabile evolutii din regiune in perioada care a trecut de la Brexit, marcata de volatilitate extrema pe pietele europene. La orizont se zaresc insa nori de furtuna. O scurta trecere in revista a riscurilor care ameninta economia romaneasca pe termen mediu, asa cum sunt reflectate de estimarile analistilor si de evolutia situatiei internationale: - o noua criza financiara paste Europa, cu epicentrul tot la Mediterana, de aceasta data in Italia; - iesirea Marii Britanii din UE ar putea diminua semnificativ fluxul de fonduri structurale catre Europa Centrala si de Est, iar Uniunea Europeana risca sa fie slabita de noi victorii ale miscarilor eurosceptice; - in absenta unei cresteri spectaculoase a veniturilor colectate la buget, urmatorul guvern ar putea fi nevoit sa adopte masuri de austeritate pentru a evita un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB in 2017, care poate atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene;, arataEconomica.

Summit NATO la Varsovia. Agenda Aliantei si asteptarile Romaniei.Liderii celor 28 de state membre NATO se reunesc vineri la Varsovia, in cadrul unui Summit de la care se asteapta masurile care sa continue cel mai amplu proces de revitalizare al Aliantei de la destramarea URSS, in incercarea de a contracara o Rusie agresiva si impredictibila. Alianta condusa de Statele Unite continua pe linia deschisa in 2014 la precedentul summit din Tara Galilor, pentru a se asigura ca nu va mai fi luata prin surprindere, asa cum au afirmat vocile critice ca s-a petrecut la anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea si in debutul conflictului din estul Ucraina. Intr-o perioada marcata de austeritate, progresele statelor NATO in acest domeniu au fost inegale, doar cinci state reusind sa atinga tinta fixata. Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a anuntat recent ca Alianta a stopat definitiv practica economiei bugetare facute pe seama Apararii, anul trecut marcand o crestere medie generala de 0,6% a bugetelor Apararii din Canada si a aliatilor europeni. Stoltenberg a mai anuntat ca pentru 2016 se asteapta la o crestere generala de 3% a bugetelor de Aparare, scrieCurs de Guvernare.