Ajutorul de milioane de euro pe care Uniunea Europeana il va plati agricultorilor romani va fi trimis conform planului, dupa ce oficialii au declarat marti ca Bucurestiul are suficient timp ca sa-si imbunatateasca sistemul informatic pentru a preveni fraudele, afirma International Herald Tribune, citat de Rador.

Comisarul UE pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a declarat ca Romania a inregistrat "progrese rapide" in imbunatatirea controlului si supravegherii pentru a evita sistarea ajutoarelor agricole de anul viitor.

Oficialii UE au acordat Romaniei termen pana la mijlocul lui decembrie pentru a imbunatati controalele si auditarea modului in care este cheltuit ajutorul UE, prin implementarea unui nou program informatic.

Fischer Boel a avertizat Romania ca UE va reduce anul viitor platile cu 25% pana in momentul in care controlul va atinge standardele Uniunii.

Oficialii UE au revizuit platile agricole UE atat pentru Bulgaria cat si pentru Romania, state care au aderat la bloc anul acesta si care se vor bucura de o crestere substantiala a ajutoarelor agricole in urmatorii sase ani.

Comisia Europeana a declarat ca decizia de marti nu inseamna ca sistemul de control al Romaniei este perfect. "Ca in toate celelalte sisteme, anumite probleme pot aparea abia cand incep platile", a precizat executivul UE intr-o declaratie, adaugand ca va continua sa monitorizeze "indeaproape" modul in care sunt distribuite ajutoarele in urmatoarele luni. "La fel ca si in cazul celorlalte state membre, nu vom ezita sa cerem inapoi banii cheltuiti necorespunzator", a spus Fischer Boel.

Ambele state fusesera amenintate ca o parte din ajutorul UE ar putea fi sistata daca nu vor indeplini standardele in cazul controalelor antifrauda.

Romania va primi 443 de milioane de euro (638,6 milioane de dolari) din bugetul de anul viitor al UE pentru fermieri, suma care va fi acordata agricultorilor sub forma de plati directe.