Rezervele de petrol ale Terrei nu sint pe terminate, iar pretul barilului nu se va mentine la cotele ridicate de acum pentru prea mult timp. Potrivit publicatiei „Foreign Policy“, zacamintele de titei de pe planeta sint, intr-adevar, epuizabile, insa ele nu vor seca „in epoca noastra“. Tehnologiile de extractie a aurului negru se modernizeaza in fiecare zi. Astfel, in secolul 20, rata medie de recuperare a petrolului dintr-un put era de 20%.

Astazi, aceasta cifra a crescut la 35 de procente, gratie utilajelor folosite. Chiar daca s-au facut progrese evidente in ceea ce priveste eficienta tehnologiei, un fapt ramine totusi clar: in prezent, doua treimi din petrolul aflat in zacamintele cunoscute ramine neexploatat.

Potrivit „Foreign Policy“, daca aparatura de extractie va continua sa se perfectioneze, aceasta cantitate va putea fi valorificata pe viitor. Ceea ce va oferi omenirii un surplus de titei deloc neglijabil.

Nici preturile extrem de ridicate la care s-a tranzactionat petrolul in ultima perioada nu reprezinta un motiv de ingrijorare. „Foreign Policy“ sustine ca aceste costuri sint doar „rezultatul unui dezechilibru temporar intre cerere si oferta“. Ele vor scadea de indata ce piata se va echilibra. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a ajuns inca sa produca titei la capacitate maxima. Acest fapt ii ofera cartelului posibilitatea de a controla pretul petrolului pe piata in caz de nevoie.

Arabia Saudita a actionat adesea ca element de balans si a „inundat“ uneori piata cu surplusul sau de titei pentru a tine pretul in anumite limite. Un astfel de episod s-a consumat in anii ’80, in timpul razboiului dintre Iran si Irak. In plus, o eventuala scadere a cererii din partea Chinei sau cresterea capacitatilor de productie intr-un anumit stat ar putea face ca pretul barilului sa cada vertiginos.

Integral in Cotidianul