Inainte sa cereti un nou calculator cu Windows in aceasta vacanta, nu uitati vechea vorba: „Ai grija ce-ti doresti". In cea mai buna dintre lumi, am beneficia cu totii de asa-numitele "efecte de retea", care rezulta din folosirea aceluiasi software de catre majoritatea oamenilor: oricine ar putea comunica usor cu celalalt si sa se invete unul pe altul cum sa foloseasca software-ul eficient.

De exemplu, Vista, un nou sistem de operare pe care Microsoft l-a scos in acest an, impreuna cu Office 2007. Prima persoana din compania noastra care a folosit Vista a fost vicepresedintele nostru executiv. Care s-a infuriat. Vista si Office 2007 au venit impreuna cu noul sau calculator Dell ca default.

Dell nu a intrebat: ati prefera mai curand versiunea veche a sistemului de operare si MS Office pe care stiti sa-l folositi? Astfel ca vicepresedintele nostru a primit un PC nou-nout, pe care nu stia insa sa-l foloseasca: functiile erau schimbate, iar shortcut-urile tastaturii erau diferite. Ganditi-va la costul de productivitate a milioane de oameni ca el, care trebuie sa se adapteze unui nou sistem.

Mai mult, colaboratorii sai nu puteau sa citeasca fisierele pe care le expediase in noul format ".docx". Ei i-au raspuns si l-au rugat sa retrimita fisierele in vechiul format ".doc" – care nu ar fi functionat daca ar fi folosit in mod neadecvat un alt program principal.

intr-adevar, Microsoft ofera un patch care le permite versiunilor vechi de Office sa citeasca noua extensie ".docx". Dar Microsoft nu-i face publicitate – sau nu te avertizeaza daca fisierul tau de Office 2007 este pe cale sa devina incompatibil cu versiuni mai vechi.

Integral in Adevarul