Upgradarea finantarii economiei romanesti: Pas mare pentru Bursa de la Bucuresti.Romania a fost inclusa oficial in Watchlist, lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta, conform deciziei FTSE Russell, publicata joi, informeaza Bursa de Valori Bucuresti. "Piata de capital din Romania a fost inclusa pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta intr-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pietei, conform obiectivelor stabilite in proiectul de eliminare a barierelor care impiedicau dezvoltarea pietei de capital, precum si in strategia de afaceri a BVB", mentioneaza reprezentantii bursei. "In prezent, pe langa FTSE Russell, alte trei institutii importante recunoscute international, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia), evalueaza piata de capital din Romania. Criteriile care trebuie indeplinite si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera, in principal, la valoarea tranzactiilor si dimensiunea companiilor listate la bursa, precum si accesul rapid al investitorilor la piata de capital si modul in care acestia pot cumpara si vinde actiuni", precizeaza anuntul Bursei de Valori Bucuresti, potrivitCurs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

60.000 de asistente medicale, afectate de discriminare salariala.Marea majoritate a asistentelor medicale din unitatile sanitare publice (circa 60.000) sunt afectate de fenomenul discriminarii salariale. 60.000 de asistente sunt afectate de discriminare salariala si circa 23% din asistente sunt in situatia de munca fortata neplatita, conform unui studiu remis de Solidaritatea Sanitara. "Coroborarea datelor din cercetarea sociologica cu cele privitoare la salarizare indica faptul ca la ora actuala categoria de personal cea mai afectata o constituie asistentele medicale, in special asistentele medicale absolvente de postliceala. Doua componente majore contribuie la aceasta situatie: marea majoritate (cca. 60.000) a asistentelor medicale din unitatile sanitare publice sunt afectate de fenomenul discriminarii salariale si cca. 23% dintre asistentele medicale din unitatile sanitare publice sunt in situatia de munca fortata neplatita", sunt concluziile studiului. Printre problemele constatate se numara respectarea drepturilor aferente timpului de munca, in conditiile in care 56% dintre asistentele medicale efectueaza in mod constant ore suplimentare. In cazul a circa 78% dintre asistentele medicale care efectueaza ore suplimentare nu li s-a cerut acordul pentru efectuarea acestora. 'Obligarea contextuala' - a trebuit sa le efectuez deoarece nu avea cine - este pe primul loc, fiind urmata de cea directa, prin trecerea pe grafic. Circa 3% dintre respondente au indicat faptul ca au fost amenintate sa efectueze orele suplimentare. De asemenea, 40% dintre asistentele medicale care efectueaza ore suplimentare (aproximativ 23% din totalul respondentilor) au indicat faptul ca acestea nu sunt platite si nici nu sunt recuperate prin zile libere., spuneCapital.

Salariile din vestul tarii vor continua sa creasca. Aproape jumatate castiga intre 1.500 si 2.000 de lei.Salariile din vestul tarii vor continua sa creasca pentru ca in continuare este o cerere mai mare de personal in zona decat oferta de candidati, spune Horia Bugarin, directorul general al firmei de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara IHM Total Consult. Mai ales in zona angajatilor blue collar vor creste salariile, peste media nationala (de 5% pe an - n.red.), pentru ca e nevoie de personal calificat si de retentia angajatilor. In plus, e mult mai ieftin sa mentii oamenii in companie marindu-le putin salariul decat sa aduci oameni din alta parte care au nevoie de adaptare, iar costurile ar putea fi mult mai mari", a explicat Horia Bugarin. Exceptand Bucurestiul, statisticile arata ca trei judete din Romania au inregistrat salarii nete mai mari de 2.000 de lei pe luna anul trecut: Ilfov (2.267 lei net/ luna), Timis (2.060 lei net/luna) si Cluj (2.025 lei net/luna). Anul trecut, un angajat din Bucuresti a castigat, in medie, circa 2.700 de lei net pe luna, cu 45% peste salariul mediu net inregistrat la nivel national anul trecut, arata datele Institutului National de Statistica, anuntaEconomica.

Bucuresti: Ministrul Transporturilor anunta inceperea licitatiei pentru extinderea magistralei 5 de metrou pe sectiunea Eroilor-Iancului.Ministrul Transporturilor, Sorin Buse, a declarat, duminica, ca ministerul va demara, pana la inceputul lui noiembrie, licitatia pentru extinderea magistralei 5 de metrou pe sectiunea Eroilor-Iancului, relateaza news.ro. Cel mai probabil, lucrarile vor fi finalizate in 2021. Lucrarile la primul tronson al magistralei 5 de metrou, Drumul Taberei - Eroilor, sunt in prezent in stadiu avansat, iar termenul de finalizare este jumatatea anului viitor, a declarat saptamana aceasta directorul tehnic al Metorex, Ionel Oprea. "Vom demara pana la inceputul lunii noiembrie procedura de licitatie pentru proiectare sectiunii a doua a magistralei 5 de metrou. Vorbim de Eroilor - Piata Iancului. Aceasta procedura va dura sase luni - noua luni, apoi licitatia propriu-zisa. Apoi va veni perioada de proiectare, iar apoi va fi perioada de constructie de 36 de luni", a spus Buse. Potrivti termenelor inaintate de catre ministru, luicrarile la al doilea tronson al magistralei 5 ar putea fi finalizate in circa cinci ani. "Este foarte probabil ca in 2021 sa avem nu numai magistrala 6, ci si magistrala 5 extinsa. Lucrarile la magistrala 5 extinsa ar putea incepe in 2019. Estimam ca doi ani ar dura parta aceasta de licitatii si proiectare", a mai spus ministrul, citat deRomania Libera.

Volkswagen Tiguan: Referinta in segment.Vechiul Tiguan a fost considerat referinta segmentului pentru SUV-urile compacte, iar noua generatie este dezvoltata pentru atingerea aceluiasi deziderat. Imi amintesc foarte bine o discu}ie cu un inginer al unei marci concurente cu VW, care imi spunea ca procesul dezvoltarii noului lor SUV s-a facut cu specificatiile de la Tiguan pe masa. Cam asta a reprezentat SUV-ul compact al celor de la VW pentru concurenta si pentru explozia de SUV-uri care a avut loc in ultimii ani. Iar anii trecuti, desi Tiguan era din punct de vedere moral un model imbatranit, vanzarile au mers bine, iar testele comparative nu au scos in evidenta minusuri fata de concurenta directa. Poate si de aceea, din 2007 si pana acum, VW a reusit sa vanda peste 2,8 milioane de exemplare. Acum, Tiguan se afla in fata celui de-al doilea capitol din viata sa, iar noi am avut ocazia sa-l conducem pentru prima data. Din punct de vedere tehnic, una dintre cele mai importante noutati este adusa de adoptarea platformei MQB, care aduce numeroase avantaje. In primul rand, greutatea a scazut cu 50 kg fata de generatia anterioara, cu beneficii directe asupra eficientei si dinamicii. Un alt plus consistent, poate chiar mai important si cu siguranta mai usor perceptibil, este adus de cresterea spatiului interior, datorat platformei mult mai compacte, noteazaAuto-Bild.ro.

Doar in Bucuresti si in trei judete pensia medie sare de 1.000 de lei. Unde sunt cele mai mici si cele mai mari pensii.Locuitorii din cel mai bogat sector al Bucurestiului incaseaza, in medie, cu 47% peste media pensiei la nivel national. La polul opus, la doar cateva zeci de kilometri distanta, pensionarii din Giurgiu, incaseaza doar 80% din media nationala. Zona din Romania cu cele mai mari pensii din Romania este Bucurestiul, unde cei 484.000 de pensionari din sistemul de stat incaseaza, in medie, 1.181 de lei, potrivit ultimelor date ale Casei Nationale de Pensii. Si in interiorul Bucurestiului, sunt diferente intre sectoare: cea mai mare pensie medie este in sectorul 1, 1.370 de lei, iar cea mai mica in sectorul 5, de 1.000 de lei. Pensii mediii de peste 1.000 de lei se mai inregistreaza in doar trei judete din Romania: Hunedoara, 1.137 de lei, Brasov (1.114 lei) si Galati (1.006 lei). In primul caz situatia se explica prin faptul ca Hinedoara a fost un judet cu o bogata activitate miniera, iar celelalte doua judete au fost zone destul de industralizate in trecut. Unde sunt cele mai mici pensii din Romania? Cea mai mica pensie din Romania se inregistreaza in judetul Giurgiu, 749 de lei pe luna, urmat de Botosani, cu 750 de lei pe luna, pensia medie si de Vrancea, cu 772 de lei, noteazaEconomica.

Creditele in CHF vazute din perspectiva puterii de cumparare a salariului.Invocand dificultatea de a achita ratele la creditele in franci elvetieni ca urmare a evolutiei in crestere puternica a cursului monedei abreviate international CHF, mai multe persoane au solicitat vehement impunerea prin lege a platilor la cursul istoric, din momentul contractarii creditului aflat in disputa cu banca. Din pacate, cresterea ratelor in expresie nominala nu a fost cantarita corect din perspectiva posibilitatilor reale de plata, bazate in marea lor majoritate pe evolutia castigului salarial mediu net, asa cum a fost el consemnat de statistica oficiala. De altfel, el a stat la baza posibilitatii de luare a unui credit si a dus in majoritatea cazurilor la limita la accesarea in franci elvetieni. Am facut trimitere la acest indicator macroeconomic esential deoarece alti factori, precum capacitatea de a negocia pentru salariul mediu personal la nivelul mediu pe economie, pierderea locului de munca sau orice alte probleme aparute pe partea de venituri nu au nici o legatura directa cu evolutia cursului francului elvetian in raport cu leul. Ele ar fi avut acelasi efect si la creditele luate in lei, dolari sau orice alta moneda. Prin urmare, cea mai simpla metoda de a vedea in ce masura exista o problema reala de achitare a ratelor din perspectiva puterii de cumparare a castigului salarial am incercat sa privim veniturile ca si cum ar fi fost realizate in franci elvetieni si sa vedem cu cat au scazut in decursul anilor care au trecut din perioada de glorie a creditelor in CHF, arataCurs de Guvernare.