Tabloul investițiilor străine: Pe sectoare economice, pe regiuni, pe state de origine a capitalului. Fluxul net de investiții străine pe anul 2015 a fost de 3.461 milioane euro ( ceva mai mult de 2% din PIB-ul consemnat anul trecut), potrivit unei cercetări întreprinse de BNR în colaborare cu INS. Până la 31 decembrie 2015, soldul final al sumelor plasate în România a ajuns la 64.433 milioane euro (40% din PIB), repartizați cam 70% în aport la capitalurile proprii și 30% credit net primit de la investitorii străini. Investițiile pe 2015 au rezultat ca diferență între cele 3.595 milioane euro aport la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD (la care participația capitalului străin este de cel puțin zece procente) – aport care include profitul reinvestit în sumă de 510 milioane euro – și cele 134 milioane euro sold negativ între creditele primite și rambursările la creditele luate anterior, scrieCurs de Guvernare.

BusinessFoto: Colaj foto

Ryanair angajează 100 de oameni fără experienţă. Compania aeriană oferă prime la angajare de 1.200 euro. 100 de locuri de muncă sunt deschise în această perioadă la compania aeriană Ryanair. Iată profilurile profesionale şi de personalitate căutate de angajatori pentru posturile vacante, dar şi când vin în marile oraşe din ţară ca să evalueze candidaţii dornici de o carieră în aviaţie. Compania aeriană Ryanair recrutează 100 de oameni. Candidatul potrivit pentru locurile de muncă vacante la Ryanair are cunoştinţe bune de limba engleză, este puternic orientat către clienţi, are prezenţă agreabilă, este sociabil, are paşaport, este flexibil şi muncitor. Experienţa relevantă în acest domeniu nu e criteriu de eligibilitate la angajare, potrivit anunţului de recrutare. Candidaţii interesaţi de locurile de muncă vacante la Ryanair trebuie să poată înota pe o distanţă de 25 de metri, noteazaEconomica.

Gazprom: Exporturile spre Europa şi Turcia au crescut în primele nouă luni. Gazprom a anunţat luni că în primele nouă luni ale acestui an exporturile sale de gaze naturale spre ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente (-Europa şi Turcia- n.r.) au fost cu 10,7 miliarde metri cubi mai mari decât în perioada similară a anului trecut, transmite Itar Tass. Gazprom spune că a înregistrat cea mai mare creştere la exporturile în Marea Britanie. "Cele mai mari creşteri, în termen absolut, s-au înregistrat în cazul exporturilor spre Marea Britanie, 4,65 miliarde metri cubi, Germania, 1,9 miliarde metri cubi, Olanda, 1,52 miliarde metri cubi, Franţa, 1,5 miliarde metri cubi, şi Polonia, cu 1,4 miliarde metri cubi", a informat grupul rus. De asemenea, au crescut şi exporturile de gaze ale Gazprom spre anumite ţări din sudul Europei. "Livrările spre Grecia au crescut cu 645 milioane metri cubi sau 57,4%", a informat grupul rus, citat deCapital.

BNR: Rezervele valutare au crescut în septembrie cu 331 milioane de euro, ajungând la 33,299 miliarde de euro. Rezervele valutare de la Banca Națională a României au urcat, la finele lunii septembrie, la nivelul de 33,299 miliarde euro, a informat luni BNR. La sfârșitul lunii septembrie, rezervele valutare erau cu 331 milioane euro mai mari față de cele de la 31 august 2016, când totalizau 32,968 miliarde de euro. În luna septembrie au avut loc intrări de 735 milioane euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (573 milioane euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice etc. Pe de altă parte, de la rezerve au ieșit 404 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele, potrivitRomania Libera.

Mașina anului 2017 în lume - Lista candidaților. Organizatorii World Car of the Year au publicat lista candidaților care se vor duela pentru prestigiosul premiu. Pentru titlul de World Car of the Year 2017 au intrat în cursă 22 de modele, în timp ce pentru Wolrd Luxury/Performance Car 2017 sunt nominalizate 14 modele. În cadrul concursului, jurații vor vota și World Urban Car, World Green Car și World Car Design of the Year 2017. Iată lista candidaților: World Car of the Year 2017, Audi A5 / S5 Coupé, Audi Q2, Audi Q5, Buick LaCrosse, Buick Envision, Chevrolet Cruze, Chrysler Pacifica, Fiat/Abarth 124 Spyder, Honda Civic, Hyundai Elantra, Hyundai Genesis G80, Infiniti Q60, Jaguar F‐PACE, Kia Cadenza, Kia Rio, Kia Sportage, Mazda CX‐9, SEAT Ateca, Skoda Kodiaq, SsangYong Tivoli Air / XLV, Subaru Impreza, Toyota C‐HR, Volkswagen Tiguan, relateazaAuto-Bild.

Metrorex pregăteşte asaltul localităţilor din jurul Capitalei. Metrorex ar putea lansa anul acesta anunţul de intenţie privind studiul de fezabilitate pentru extensia către Nord a Magistralei 2, cu încă două staţii de la Pipera. Urmează prelungirea liniei de metrou din Militari. Propuneri există şi pentru noi staţii către Berceni, Mogoşoaia, Domneşti şi Pantelimon. Gheorghe Udrişte, unul dintre principalii artizani ai metroului bucureştean în perioada post-decembristă, a detaliat pentruEconomicastrategia companiei privind prelungirea liniilor de metrou către localităţile din jurul Capitalei. „În strategia de dezvoltare a metroului, există propuneri de a se face extensii pe absolut toate liniile în funcţiune", spune Gheorghe Udrişte, fost şef al Metrorex.