Comisia europeana a acceptat propunerea Romaniei de finantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) din fonduri alocate dezvoltarii rurale pentru o perioada de doi ani. Finantarea se va face in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) sub forma ajutorului de stat. IMM-urile din panificatie, din industria produselor zaharoase, precum si producatorii de biocombustibil vor putea beneficia astfel de finantare europeana, acordata sub forma ajutorului de stat, a anuntat Cornelia Harabagiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pana acum aceste sectoare erau excluse de la finantarile europene, insa Ministerul Agriculturii a negociat cu Bruxellesul o schema de ajutoare de stat cuprinsa in varianta revizuita a PNDR. "S-a convenit asupra variantei unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, pe o perioada de doi ani de zile. Astfel, panificatia, de exemplu, va fi sprijinita la acelasi nivel de grant, ca si firmele din celelalte domenii", a spus Harabagiu.

Forma revizuita a PNDR a fost transmisa Comisiei Europene inainte de Craciun. PNDR este instrumentul prin care Romania poate accesa fonduri europene de circa 8 miliarde euro pana in 2013.

Proiectele de finantare vor putea fi depuse dupa aprobarea oficiala a PNDR, in intervalul februarie-martie 2008.

Romania libera