Romania digitala-schweizer: Specialistii in IT explica de ce e blocat cetateanul intre institutiile superinformatizate. Guvernul Ciolos a promis o adevarata revolutie in materie de debirocratizare a statului, accentul oficial fiind pus pe digitalizare si comunicarea electronica, cu obligativitatea la transparenta a institutiilor. Lucru greu de facut intr-o Romanie digitala-schweizer: din perspectiva specialistilor, adevarata revolutie s-ar petrece in momentul in care toate sistemele informatice ale statului ar comunica intre ele. Mitul legat de interoperabilitate spune ca acest lucru este imposibil de realizat. Motivele invocate sunt multiple: aflam ca sistemele IT s-au dezvoltat in Romania fara o viziune unitara, ba, pe alocuri, chiar fara utilitate si numai pentru a acorda contracte pe comision, ca sisteme de operare sunt incompatibile, sau ca celebrul cod sursa a fost "confiscat" de dezvoltatori, scrieCurs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Cea mai mare banca independenta din Liechtenstein a ajuns, discret, sa detina mii de hectare de pamant in Romania. Un fond de investitii controlat de cea mai mare banca independenta din Liechtensteintein a adus in Romania, incepand cu luna martie, aproximativ 4,2 milioane de euro, cel mai probabil pentru a investi in achizitiile de teren arabil. Compania pe care o controleaza in Romania detine deja peste 4.800 de hectare de teren in judete precum Galati, Vaslui, Timis si Arad.Ro Agriculture Investment SICAV-SIF, un fond de investitii detinut de VP Bank, cea mai mare banca independenta din Liechtenstein, a adus in tara in ultimele luni, prin mai multe aporturi de capital din Luxembourg si Olanda, peste 4,2 milioane de euro, indica informatiile oferite de Registrul Comertului, potrivitEconomica.

Romania, tinta pentru firmele de asigurare de mana a doua. Chimistii care vor sa ne vanda RCA. Inlaturarea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a barierelor privind obtinerea autorizatiei pentru vanzarea RCA, la comun cu normele europene in domeniu ar putea conduce la o invazie a unor asiguratori straini cu probleme. Bulgarii devin deja insistenti, iar sursele Capital spun ca ar putea urma mai multe firme spaniole. ASF este deja ingrijorata si se gandeste sa schimbe legislatia in domeniu Cu tot cu tariful fixat prin lege, piata romaneasca de RCA devine tentanta pentru o anumota categorie de jucatori straini, atrasi de numarul mic al asiguratorilor ramasi in domeniu. Sursele Capital spun ca Autoritatea de Supraveghere Financiara este ingrijorata de perspectiva intrarii pe piata a unor firme de asigurare fara forta financiara si fara traditie in domeniu si se gandeste chiar sa modifice normele in asa fel incat sa puna bariere sub forma unor criterii clare de selectie care sa vizeze forta financiara si istoricul firmelor care vor sa intre in Romania in baza pasaportului European, noteazaCapital.

Renault Megane Sedan - Preturi pentru Romania. Renault completeaza oferta sa in segmentul C si lanseaza noua generatie Renault Megane Sedan. Modelul a fost expus in premiera internationala in cadrul Salonului Auto de la Paris si are la baza platforma CMF C/D. Din punct de vedere estetic, Renault Megane Sedan se lauda cu o silueta dinamica si totodata eleganta. Proportiile bine echilibrate si zona frontala deja usor de recunoscut, il inscriu pe Renault Megane Sedan in gama vehiculelor placute ochiului. Zona posterioara este dominata de stopurile de dimensiuni mari care se prelungesc extrem de mult pe capacul portbagajului. Spatiul pregatit de Renault pentru pasagerii din spate este unul generos, iar portbagajul va avea o capacitate de 508 litri. Renault Megane Sedan - Motorizari: Noua generatie Renault Megane Sedan va pune la dispozitia clientilor doua unitati diesel si una pe benzina. Fanii motoarelor diesel vor putea opta pentru versiunile 1.5 dCi de 90 CP sau de 110 CP sau pentru un 1.6 dCi de 130 CP, relateazaAuto-Bild.

Legea privind conversia creditelor in franci elvetieni va fi dezbatuta si votata, marti, in plenul Camerei Deputatilor. Comisiile juridical si pentru buget ale Camerei Deputatilor au decis ca bancile sunt obligate sa faca conversia in lei a creditelor in fraci la data semnarii contractelor. Este vorba de creditele de maximum 250.000 de franci elvetieni, precizeaza Agerpres. Potrivit celor doua comisii, pentru soldurile ramase din imprumuturile in franci elvetieni ale cetatenilor persoane fizice, bancile sunt obligate sa faca conversia in lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data incheierii contractului si se va realiza prin act aditional agreat de consummator, adauga sursa citata. De aceastp lege vor beneficia doar cetatenii care au rata de indatorare de 50% din venitul net, la data analizei solicitarii de conversie si doar a creditelor de pana la 250.000 de franci elvetieni, arataRomania Libera.

Complexul Energetic Oltenia nu mai are carbune nici pentru termocentralele proprii - sindicalisti. Liderii de sindicat din CEO Oltenia sustin ca lignitul din depozite s-a injumatatit pentru ca o parte dintre cariere sunt blocate din cauza intarzierii exproprierilor din zona, iar compania nu mai are carbune nici pentru termocentralele proprii. Deficitul de carbune de la CEO a determinat conducerea companiei sa mareasca programul de lucru al minerilor, incepand din aceasta luna. De la cinci zile pe saptamana, la anumite cariere se lucreaza sapte din sapte, masura care s-a aplicat mai ales la cariera Husnicioara, obligata sa suplineasca unitati, precum cea de la Jilt Sud, unde depozitele sunt goale. Situatia de la Jilt Sud se datoreaza lipsei frontului de lucru, negocierile conducerii CEO cu proprietarii de terenuri din zona fiind prelungite din cauza neintelegerilor, scrieEconomica.

Sectoarele care sustin cresterea PIB - comertul si IT-telecom in prim-plan. Institutul National de Statistica a confirmat cresterea economica de 5,0% pe primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent (valoare ajustata sezonier si comunicata la Eurostat). De asemeni, rezultatul pe trimestrul II fata de acelasi trimestru din 2015 a fost mentinut la +5,9% in seria ajustata sezonier. In cifre absolute, valoarea PIB a fost recalculata usor in sus fata de datele prezentate in varianta provizorie initiala (+2.392,9 milioane lei sau 0,64% in termeni nominali), insuficient pentru a modifica procentajele de crestere anuntate anterior. Iata cum se prezinta acum situatia comparativa pe ultimii doi ani a rezultatelor economiei romanesti, dupa cele mai recente calcule oficiale, spuneCurs de Guvernare.