Investitorii nerezidenti au adus in 2007 peste 226,4 milioane de euro pe bursa, in crestere cu 33,8% fata de investitiile nete inregistrate la finalul anului trecut. Cumpararile efectuate de investitorii straini la companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la 1,66 miliarde euro, de aproape doua ori mai mari fata de nivelul de 845 milioane de euro, inregistrat la finalul anului trecut.

In luna decembrie, investitorii straini au fost vanzatori neti, valoarea retrasa de pe piata de capital ajungand la aproape 17 milioane de euro. In ceea ce priveste investitorii romani, acestia au avut in decembrie achizitii nete de 17 mil. euro, insa cei mai mari jucatori au fost persoanele fizice, care au avut achizitii nete in valoare de 52,6 mil. euro, in timp ce persoanele juridice au cumparat actiuni in valoare de 84,5 mil. euro si au vandut de 120 mil. euro.

“In mod normal, lunile decembrie si ianuarie sunt luni de cumparare, insa acest lucru s-a schimbat anul acesta. In aceste conditii, nici in luna ianuarie nu ma astept ca nerezidentii sa faca achizitii importante pe bursa”, a declarat Iulian Panait, presedintele companiei de consultanta KTD Invest.

In luna decembrie, strainii si companiile romanesti au vandut actiuni in valoare de 216 milioane de euro. Pe parcursul anului 2007, investitorii romani au fost vanzatori neti la bursa, acestia retragand de pe piata 226,4 milioane de euro.

Valoarea cumpararilor efectuate de romani in 2007 a ajuns la 2,47 miliarde euro, cu 48% peste cumpararile efectuate de straini, insa vanzarile acestora au fost mai mari cu 9% mai mari fata de cumparari.

Conform reprezentantilor pietei de capital, romanii au vandut actiuni in special pentru a participa la oferta publica initiala a companiei Transgaz, care a atras 1,8 miliarde euro.

Integral in Business Standard