Slovacia si Cehia incep cruciada impotriva standardelor duble la calitatea produselor din spermarketuri: cele pentru vestici si cele pentru estici. Din Europa Centrala apare presiunea pe marile companii producatoare si pe supermarketuri sa inceteze sa mai vanda pe pietele din fostele tari comuniste produse de calitate inferioara ale marcilor comercializate in Occident. Slovacia, puternic sustinuta de Cehia, scrie Politico, doreste sa puna capat la ceea ce considera a fi o nedreapta distorsiune a pietei unice. Cercetatorii cehi au descoperit ca ambalajele unor produse pot arata identic in Germania si in Cehia, dar continutul este diferit, versiunea vanduta in magazinele din Praga fiind de cele mai multe ori inferioara din punct de vedere al calitatii produsului. Aceasta practica, spun promotorii unificarii standardelor de calitate, reflecta o convingere a producatorilor ca pietele mai putin rafinate sunt dispuse sa faca rabat la calitate, scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Stoparea exportului de profit in trei pasi de impozitare. Care sunt metodele prin care multinationalele scot banii din tara. Initiativa legislativa a PNL privind impozitarea firmelor in locul (tara) in care a fost realizat profitul a fost deja inregistrata la Senat si se doreste ca saptamana viitoare sa intre la discutii in comisiile de specialitate ale acestei camere. Traducere fidela a Directivei UE 1164/2016, viitoarea lege vorbeste despre limitarea deductibilitatii dobanzilor la imprumuturile de la firma mama, despre impozitarea la iesire a anumitor tipuri de active si despre norma antiabuz, potrivit Economica.net.

Wall Street Journal renunta la unele sectiuni din cauza scaderii veniturilor din publicitate. Wall Street Journal va introduce pe data de 14 noiembrie un nou format cu mai putine sectiuni, pe masura ce publicatia detinuta de News Corp trebuie sa faca fata scaderii veniturilor din publicitate, transmite Reuters. Wall Street Journal va avea mai putine pagini si mai putin spatiu dedicat artelor, culturii si stirilor locale dar va aloca acelasi spatiu pentru finante si afaceri, a anuntat editorul sef Gerard Baker, intr-un memoriu intern trimis miercuri angajatilor. "Trebuie sa cream o editie tiparita care are o baza financiara solida pentru viitor in timp ce operatiunile digitale continua sa se extinda. Asa cum am anuntat anterior, din pacate va fi nevoie sa fie eliminate unele pozitii", se arata in memoriul trimis de Gerard Baker, potrivit Capital.ro.

Tarife maxime pentru RCA: preturile variaza in functie de capacitatea motorului si de varsta. Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 2 octombrie, orgonanta de urgenta care face referire la tarifele maxime pentru politele RCA. Decizia va intra in vigoare pe 12 noiembrie, iar tarifele vor fi valabile 6 luni. Guvernul a publicat lista cu tarifele maxime pentru RCA. Cel mai mic tarif RCA, de 541 de lei, va fi achitat de persoanele care au depasit varsta de 60 de ani si au o masina cu un motor cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc. Cel mai mult vor avea de platit tinerii cu varste mai mici de 25 de ani si care detin o masina cu un motor de peste 2,5 litri. Tariful in acest caz va depasi 3.000 de lei, potrivit auto-bild.ro.

Prima Casa va mai dura cinci ani. "Ne-am gandit ca programul trebuie sa fie multi-anual, nu ca pana acum, pentru a avea o predictibilitate. Toti cei interesati trebuie sa aiba posibilitatea sa-si faca un plan pe termen mediu, sa poata conta pe acest tip de program pe o anumita perioada. Nu sa ia cine stie ce decizii personale pentru ca nu stiu daca Prima Casa mai continua sau nu. Avem in calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, sa inlaturam acest sentiment de nesiguranta. La document se mai lucreaza, dar va pot spune ca nu luamin nici un chip in calcul ca programul sa fie exclusiv pentru constructiile noi", a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu, pentru ECONOMICA.NET. Calculele de-acum privesc alocarea anuala pentru garantii si, important, tipul de cladiri care se vor califica in program. Ministrul spune ca s-a pus problema intreruperii Prima Casa, dar felul in care se comporta Programul e unul care ii cere continuarea.