Cincisprezece medicamente se scumpesc din 2008. Pretul lor va fi majorat cu pana la 22%, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Inca din prima luna a anului, vom cumpara 15 medicamente la pret mai mare. Penicilina, oxacilina si alte sapte medicamente folosite in tratamentul bolnavilor de TBC, produse de compania Antibiotice SA, se vor scumpi de la anul cu pana la 22%. Decizia a fost luata saptamana aceasta, in urma pierderilor inregistrate de producator din cauza pretului mult prea mic al acestora.

Scumpirea vine la nicio luna dupa ce pretul unui alt medicament produs in Romania, distonocalmul, s-a dublat.

Specialistii asteapta de la anul scumpirea mai multor medicamente produse in tara, deoarece reprezentantii companiilor sustin ca nu-si mai permit sa pastreze preturile mici cu care romanii s-au obisnuit. Farmacistii apreciaza ca medicamentele importate au un pret de pana la 10 ori mai mare decat cele produse in Romania, chiar daca sunt la fel de eficiente.

Medicamentele anti TBC, scumpite si ele

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a acceptat joi sa majoreze preturile pentru 15 medicamente din cele 39 propuse de compania SC Antibiotice SA.

Sapte dintre ele, incluse in programul TBC, se vor scumpi dupa ce se epuizeaza stocul de medicamente stabilit pentru 2007 in contractul incheiat cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Este vorba de sinerdol, etambutol, pirazinamida, isoniazida. Celelalte medicamente (ceforan, doxiciclina, oxacilina, penicilina si piafen) se vor gasi in farmacii la un pret mai mare din ianuarie.

„S-a luat in considerare faptul ca unele medicamente au preturi extrem de mici, in comparatie cu alti producatori”, au declarat reprezentantii MSP.

Integral in Evenimentul Zilei