In primele 11 luni ale anului persoanele fizice si juridice din Romania au reusit sa depuna in conturi cu aproximativ 22,5 miliarde mai putin decat au imprumutat din banci, potrivit unor date ale Bancii Nationale citate de Mediafax.

Pana la sfarsitul lunii noiembrie populatia si firmele romanesti au constituit depozite in valoare de 118,64 miliarde de lei, cu 35,1% mai mult decat valorile depuse in perioada similara din 2006, si au imprumutat peste 140 miliarde de lei.

Fata de luna octombrie a acestui an, in noiembrie sumele puse deoparte de persoanele fizice si juridice au crescut cu 5,6%. Putin peste doua treimi din valoarea totala a depozitelor au fost constituite in moneda nationala, ponderea depozitelor in lei ale populatie fiind de 50%.

Acestea din urma au crescut valoric in noiembrie cu 4,4% fata de luna precedenta si cu aproximativ 53% comparativ cu primele unsprezece luni din 2006. In ceea ce priveste depozitele societatilor nefinanciare si a institutiilor nemonetare acestora s-au majorat, in noiembrie, cu 24,4%, la circa 40 de miliarde de lei, avansul fata de luna octombrie fiind de 5,5%.

Depozitele in valuta ale rezidentilor si persoanelor juridice, exprimate in lei, au crescut cu 30,8%, la 38,49 miliarde de lei. Exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 1,9%, la circa 11 miliarde de euro. Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 52,3%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 4%.

Integral in Gandul