Dosarul electronic al pacientului: cum il accesezi daca n-ai card si cine raspunde legal pentru informatiile din dosar. Incepand din 12 noiembrie, medicii sunt obligati sa initieze si completeze dosarele electronice ale pacientilor lor, la proximul consult medical. Cine poarta raspunderea legala pentru un document introdus in sistemul dosarului electronic; cum accesezi propriul dosar de sanatate daca nu ai primit cardul de sanatate pana acum; cum poti schimba drepturile implicite de acces la dosarul tau; sistemul dosarului electronic al pacientului poate semnala medicului greseli de medicatie sau proceduri medicale acordate pacientului? Iata raspunsurile CNAS la aceste intrebari, dar nu numai, potrivitEconomica.net

Business reportFoto: Colaj foto

Polarizare drastica a economiei: Jumatate dintre companiile romanesti se bat pe 2% din total venituri.Polarizarea mediului de afaceri pare sa fie una dintre principalele probleme ale economiei romanesti. Iancu Guda, director general COFACE si presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, a analizat marti acest fenomen in cadrul conferintei anuale a asociatiei si a concluzionat : "Mediul de afaceri este afectat de un fenomen puternic de polarizare, in conditiile in care cele mai mari 1.000 de companii din Romania generau, la finalul anului 2015, aproape 49% din valoarea adaugata in economie, comparativ cu doar 35% in 2008. In acest context, cei bogati devin si mai bogati, iar cei saraci saracesc si mai mult", relateazaCurs de Guvernare.

NEPI construieste un nou mall in Ramnicu Valcea.Dezvoltatorul NEPI, cel mai mare jucator de pe piata locala imobiliara, va incepe, anul viitor, constructia unui centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 27.900 de metri patrati la Ramnicu Valcea, potrivit raportului pe primele noua luni publicat de companie. Sub rezerva obtinerii autorizatiilor de construire, dezvoltarea mallului ar urma sa inceapa in primul trimestru al anului viitor, deschiderea fiind planificata pentru al patrulea trimestru al lui 2017. "Discutiile cu potentiali chiriasi sunt in derulare. Centrul va include ca ancora un hypermarket si retaileri din domeniul fashion, precum si un cinematograf", potrivit NEPI, citat deNewMoney.

1,5 milioane de romani muncesc pe 900 de lei pe luna. Portretul angajatului platit cu salariul minim. 1,5 milioane de contracte de munca, dintre cele sase milioane incheiate la nivel national, sunt la nivelul salariului minim pe economie.Economica.net va arata cine sunt si unde muncesc cel mai prost platiti angajati din Romania, pe baza datelor guvernamentale. Un sfert dintre toate contractele de munca din Romania sunt incheiate la nivelul salariului minim pe economie, potrivit unui studiu realizat de Insitutul National de Cercetare in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCMPS).

Profitul Electrica a crescut cu aproape 9% la noua luni, la 466 milioane de lei. Profitul net obtinut de grupul Electrica, in primele noua luni din acest an, s-a cifrat la 466 de milioane de lei, cu 8,9% mai mare comparativ cu rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului 2015, potrivit rezultatelor financiare publicate marti seara de companie. "Profitul net a crescut cu 38 de milioane de lei sau cu 8,9%, datorita imbunatatirii performantei pe ansamblu, in ciuda descresterii rezultatului financiar cu 10 milioane de lei sau cu 42,7%, si a cresterii cheltuielii cu impozitul pe profit cu 11 milioane de lei, sau cu 12%", se arata in raportul citat, scrieCapital.

Pacatele strategiilor romanesti: Un program de guvernare pentru siguranta nationala.Cu cele 51 (si cu cea care se pregateste acum, 52) de strategii de dezvoltare a Romaniei din ultimul deceniu - toate realizate la virgula - un lucru e clar : n-avem "noroc" la strategii ! In continuare, vom expune 4 din motivele pentru care strategiile si asa numitele proiecte de tara nu au pur si simplu cum sa iasa, si vom schita cel mai realist si cel mai stringent program de guvernare pentru o Romanie prinsa pe picior gresit de noua situatie internationala. Si cum ar putea acest program pentru anul viitor sa evite erorile de guvernare si pe cele omenesti care sa-l submineze, noteazaCurs de Guvernare.

Volkswagen recunoaste ca modelele Audi echipate cu transmisii automate mai foloseau un software pentru pacalirea testelor. In urma cu doar o saptamana, producatorul Audi a fost acuzat de reprezentantii California Air Resources Board (CARB) ca folosea un al doilea soft pe modelele echipate cu transmisii automate pentru pacalirea testelor de emisii. "Programele adaptive pot duce la rezultate incorecte care, ulterior, nu pot fi reproduse. Audi a explicat detaliile tehnice ale programului Autoritatii Federale de Transport din Germania (KBA) si a furnizat informatiile tehnice", a declarat oficialul Volkswagen, citat deAuto-Bild.

De-a alba-neagra: experientele unui italian in piata imobiliara romaneasca. Criza l-a adus insa cu picioarele pe pamant, mai ales ca afacerile sale erau concentrate pe doua dintre pietele puse la podea de criza din 2008 - real-estate si auto. Dupa ce a fost unul dintre cei mai importanti jucatori pe segmentul industrial-logistic, a ajuns sa piarda aproape tot, plusurile din 15 ani de activitate transformandu-se in pierderi de 25 de milioane de euro din capitalul propriu. Concret, 15 proiecte au fost predate bancilor. Si, daca nu era de ajuns, in 2012, Cefin Trucks a incetat sa mai fie dealer IVECO. A fost o lovitura care ii provoaca dureri si acum, mai ales ca fostul sau partener strategic genera 85% din imagine pe segmentul auto. Si, foarte probabil, si din venituri. Dupa ce grupul Cefin, controlat de familiile partenere Albarosa si Orrechia, a renuntat, in plina criza, la divizia imobiliara, a decis sa reporneasca la drum, scrie NewMoney.ro.