Business report: Tronsonul 1 al centurii Brasov va fi receptionat vineri; In ce conditii vor dona supermarketurile produsele aflate la limita datei de expirare; Masini, apartamente, bilete de avion, vacante exotice... - pregatite pentru Black Friday
In ce conditii vor dona supermarketurile produsele aflate la limita datei de expirare. Adoptata in urma cu o luna de Parlament, legea privind reducerea risipei alimentare a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, retailerii din sectorul alimentar vor fi obligati sa vanda la pret redus sau sa doneze anumite produse aflate la limita datei de expirare pentru consum. Incalcarea legii aduce sanctiuni de pana la 10.000 de lei. Proiectul de lege a fost, initial, respins de Senat, insa a fost adoptat de Camera Deputatilor. Acest act normativ a fost considerat de retaileri drept unul "putin prea ambitios". Ei au spus ca nici in celelalte tari din Uniunea Europeana subiectul privind donarea produselor alimentare nu este unul "prea matur", scrie NewMoney.
Masini, apartamente, bilete de avion, vacante exotice, bijuterii, servicii medicale, contracte de electricitate, scule si unelte - pregatite pentru Black Friday. In ultima saptamana, numerosi retaileri online au anuntat reducerile pe care le vor aplica de Black Friday, ziua cand vanzarile pot depasi nivelul atins intr-o luna sau chiar mai mult. De la televizoare, telefoane, laptopuri si electrocasnice pana la produse naturiste si pentru ingrijirea copiilor, de la bijuterii si parfumuri pana la proprietati imobiliare, masini, servicii medicale, mobilier, unelte pentru mesteri, reducerile pot ajunge in unele cazuri si la 80%. eMAG, cel mai mare retailer local online, va avea in oferta Black Friday peste un milion de produse, iar reducerile totale vor depasi 35 de milioane de euro. Valoarea estimata a comenzilor pentru editia de anul acesta ajunge la 250 de milioane de lei, relateaza Profit.
Renault trage pe linie moarta proiectul Clio RS 16. Renault a prezentat conceptul Clio RS 16 cu ocazia celebrarii a 40 de ani de la nasterea diviziei sport. Inca de la prezentare, o serie de voci spuneau ca Renault va pune pe linia de asamblare acest produs si va lansa 500 de exemplare. Doar ca acele zvonuri nu vor deveni realitate. Conform presei din Marea Britanie, Renault a tras pe linie moarta proiectul Clio RS 16. Motivul? Francezii pregatesc relansarea brandului Alpine, iar oficialii se tem ca nu cumva Clio RS 16 sa canibalizeze cu primul model gandit sub acest logo.Amanarea proiectului Clio RS 16 a fost luata in considerare de francezi. Doar ca, debutul modelului de serie urma sa aiba loc la jumatatea lui 2018, ceea ce inseamna ca potentialii clienti aveau de asteptat mult prea mult timp, lucru deloc fezabil, scrie Auto-Bild.
Facilitati pentru locuintele noi. Ce modificari aduce guvernul Programului "Prima Casa". Pe masa de lucru a Executivului se afla "Nota de informare privind Strategia programului "Prima Casa" pentru perioada 2017-2021". Modificarile aduse impulsioneaza sectorul locuintelor noi, iar bancile vor fi evaluate dupa criterii de performanta. Obiectivul principal al programului ramane facilitarea accesului populatiei la credite pentru achizitia de locuinte. Se mentine caracterul social, national si economic al programului, nediscriminatoriu, arata Guvernul. "Prima Casa" ar putea sa devina acum un program subventionat de Guvern mai orientat spre constructia de imobile noi. Gabriel Voicu, director New Homes Division la Coldwell Banker Romania, crede ca masura cea mai importanta e continuarea programului in sine si anuntarea unor plafoane de garantii disponibile anual, pana in 2021, anunta Romania Libera.
Preturile legumelor si lactatelor sunt de pana la trei ori mai mari in unele orase. Unde este mai ieftin. Diferenta de pret la legumele si lactatele comercializate in pietele agroalimentare din Romania poate ajunge pana la de trei ori pe anumite segmente. Distanta fata de fermieri, dar si puterea de cumparare a consumatorilor isi spun cuvantul. In functie de orasele in care traiesc, romanii pot plati mai mult decat dublu pe acelasi produs alimentar, arata o analiza realizata de Economica pe baza informatiilor oferite de Institutul National de Statistica. Astfel, daca am realiza un cos de cumparaturi in care sa punem legumele si lactatele cu cele mai mici preturi medii si un cos in care am pune cele mai mari preturi medii, diferenta ar fi de aproximativ 22 de lei, de la 24,9 lei la 46,6 lei.
Durata vietii active si speranta de munca la romani: o comparatie in contextul european. Romania a avansat in ultimii zece ani de pe locul 23 pe locul 21 in randul statelor UE dupa durata medie de viata activa a unui rezident, durata care a ajuns la o medie 32,8 ani. Adica sub cerinta legala de 35 de ani pentru a beneficia de pensie completa in conditii normale de munca. De remarcat diferenta relativ mare dintre barbati si femei. Diferenta ce a crescut, contrar trendului european, pana la 6,6 ani. Pe baza evolutiilor din 2005 incoace , ne evidentiem prin faptul ca suntem una dintre cele doar patru tari din 28 in care cresterea "sperantei de munca" a fost mai mare la barbati decat la femei, alaturi de Polonia, Ungaria si Estonia, arata Curs de Guvernare.
Gloante si grau: Ucraina va ajunge, in 2020, al treilea producator global de alimente. Omenirea are nevoie de tot mai multa mancare, iar Ucraina are deja loc la masa furnizorilor globali. Trebuie doar sa-si amelioreze problemele de finantare si infrastructura. Igor Makarevici conduce spre campurile sale, pe un drum extrem de denivelat. Vorbeste despre razboi si recolte. Cand a izbucnit razboiul in Estul tarii, in 2014, un lansator de flacari folosit dintr-un elicopter i-a parjolit terenurile. Aproape 20 de angajati i-au fost recrutati in armata. "Soldatii ucraineni au instalat nu mai putin de noua puncte de control in apropierea terenurilor noastre", spune Makarevici (52 de ani), fost ofiter in armata defunctei URSS, scrie NewMoney.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?