Cum ne cheltuim avantajele comparative: Pretul gazelor naturale in economie - ratarea unei oportunitati si consecintele pentru Romania. Pretul mediu al gazelor naturale utilizate de industria romaneasca a scazut in ultimii doi ani cu doar 7%, ceea ce a facut aceasta resursa sa ajunga la un pret comparabil pentru alte 13 state de la mijlocul lui 2014 si pana acum. Totodata, am ratat momentul in a ne apropia decisiv de practica europeana, prin care populatia plateste preturi mult mai mari decat industria pentru a beneficia de competitivitate sporita si locuri de munca. Cu un raport intre pretul mediu practicat pentru gospodarii si cel utilizat in industrie de 85% la mijlocul lui 2016( imbunatatit de la 94% la mijlocul lui 2014, potrivit datelor centralizate si certificate de Eurostat), am ramas pe penultimul loc in UE la acest indicator si la mare distanta de media Uniunii, situata la 52%, scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Romanii au preturi pe jumatate fata de UE, dar salarii de 5 ori mai mici. Conform datelor disponibile pe Eurostat, in anul 2015 convergenta salariilor era in Romania de numai 20,5%, in timp ce convergenta preturilor se ridica la nivelul de aproape 50% fata de EU28. In timp ce convergenta preturilor in statele Europei Centrale si de Est (ECE) analizate este relativ asemanatoare (in jur de 50%, plus sau minus), convergenta salariilor difera semnificativ. In Romania convergenta salariilor (20,5%) este aproape jumatate fata de Cehia (37,9%) si sub nivelul Poloniei si Ungariei (in jur de 30%). Convergenta redusa a salariilor in Romania vizavi de convergenta preturilor se traduce printr-o putere de cumparare scazuta in Romania fata de Zona Euro (ZE), dar si fata de celelalte state est-europene, scrie Capital.ro.

Globalworth: Capitalul international se va muta catre piete periferice, asa cum este Romania. Valoarea portofoliului detinut de Globalworth, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe plan local, a ajuns la finalul primelor noua luni ale acestui an la peste 967 de milioane de euro, in crestere cu 16% fata aceeasi perioada a anului trecut, potrivit calculelor NewMoney. "Piata romaneasca ofera oportunitati atractive de investitii in real estate pe termen mediu si lung. Globalworth conidera ca fluxurile globale de capital se vor muta treptat de pe piete cu statut de safe haven catre piete periferice, asa cum este Romania, cu scopul de a cauta investitii cu randamente mai mari. In concluzie, Romania ar trebui sa devina in timp o destinatie mult mai atractiva pentru o paleta mai larga de investitori", se arata in raportul Globalworth pe primele noua luni ale acestui an, scrie NewMoney.ro.

Doua brasovence au gasit solutia pentru proprietarii care nu au timp de chiriasi. Laura Baciu si Atena Boca, ambele in varsta de 32 de ani si foste angajate ale Colliers International, au pus bazele unei companii care ofera servicii de administrare pentru proprietati rezidentiale inchiriate. The Estate gestioneaza contractele de inchiriere, pastreaza relatia cu chiriasul si cu proprietarul, se asigura ca sunt platite la timp chiria si utilitatile si ajuta chiriasul sa rezolve problemele care apar in apartament. Costul lunar pentru administrarea unui apartament este de 10% din chiria lunara, insa nu mai putin de 50 euro/luna + TVA. Asta inseamna ca tinta celor doua tinere antreprenoare sunt proprietarii care percep chirii cuprinse intre 500 si 2.000 de euro/luna. Astfel de apartamente se gasesc in zonele centrale si semicentrale ale Bucurestiului, potrivit Capital.ro.

Daimler inca nu scoate din calcul un SUV lansat sub sigla Mercedes-Maybach. Segmentul SUV-urilor este in crestere, iar producatorii si-au aliniat oferta dupa cererea din piata. Acelasi lucru a facut si Mercedes-Benz, doar ca exista o veriga lipsa in lantul germanilor: un produs semnat de Mercedes-Maybach. Zvonurile cu privire la un astfel de model au aparut inca de acum doi ani, insa pe parcurs, vocile au ingropat proiectul. Totusi, Matthias Luhrs, unul dintre reprezentantii marcii germane, iese la rampa si reaprinde lumina in inimile fanilor, potrivit auto-bild.ro.

Cine sunt romanii care fac bani din turismul medical. Da, chiar se intampla. Romania atrage turisti. Dar nu neaparat de genul celor interesati sa exploreze infrunzita Gradina Carpatica. Sotii Claudiu si Bianca Ivanciovici au trei cabinete dentare in Bucuresti. Claudiu este directorul general al Ident, firma care detine cabinetele, iar Bianca este director medical. Au deschis primul cabinet stomatologic in 2013, cu o investitie de 250.000 de euro. Dupa ce s-au extins cu alte doua centre, investitia a crescut la circa un milion de euro. Si da, exista o legatura directa si cu turismul. In 2014 au inceput sa trateze pacienti din strainatate. "Prima data, acum doi ani, am avut 15 clienti din afara. Toti romani. Ii alungau din tarile in care munceau preturile mari ale serviciilor dentare", povesteste Claudiu, potrivit NewMoney.ro.