Angajatii din fabrici primesc bonus pentru ca vin la munca. Ce e in spatele acestei strategii de retentie a salariatilor. Tot mai multe companii ofera angajatilor din fabrici bonus de prezenta la munca. Consultantii Manpower care recruteaza semnificativ in productie au explicat ca acest bonus se acorda din nevoia de a asigura un flux constant de personal pe linia de productie, ca urmare a presiunii impuse de ritmul in care clientii finali lanseaza comenzi, a penalitatilor pentru intarziere aplicate furnizorilor, absentele fiind o sursa de fluctuatii in productivitate. Bonusul de prezenta se acorda des angajatilor care au lucrat anterior in propria gospodarie, neobisnuiti cu un ritm de lucru constant si invariabil, sau angrenati in activitati agricole sezoniere, pe care le prioritizeaza uneori, in detrimentul locului de munca, potrivit Economica.net.

BusinessFoto: Colaj foto

Cum va incerca Fiscul "sa elimine de pe piata" firmele care refuza sa isi plateasca taxele si impozitele. Evaziunea fiscala ramane o preocupare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), insa accentul se va pune, de acum, pe conformarea voluntara, a declarat Dragos Doros, seful ANAF la Conferinta Capital - Dezvoltarea Romaniei. El a explicat ca institutia nu va mai da amenzi la prima abatere, ci va comunica si va face vizite la contribuabil pentru a discuta problemele si a-l notifica cu privire la obligatiile de plata. Totodata, pentru a deveni un partener al mediului de business, seful ANAF a explicat cum va incerca Fiscul "sa elimine de pe piata" firmele care refuza sa isi plateasca taxele si impozitele, oferind in acelasi timp informatii despre proiectul prin care toate casele de marcat vor fi conectate la serverele ANAF, potrivit Capital.ro.

China vs. India: un nou razboi al apelor este pe cale sa inceapa. Sub mandatul presedintelui Xi Jinping, China a revendicat in mod agresiv o buna parte din Marea de Sud. Spre furia vecinilor, a transformat bucati de stanci in insule artificiale. China creeaza o noua situatie conflictuala, doar ca de data aceasta este vorba de ape dulci. Pe 1 octombrie, China anunta ca proiectul unei hidrocentrale ce urmeaza sa fie construita in Tibet va deraia cursul unui afluent al fluviului Brahmaputra, care curge pe teritoriul Indiei si Bangladeshului. Stirea a realimentat temerile cu privire la controlul pe care China urmareste sa-l aiba asupra celor mai mari rezerve de apa proaspata din regiune si care, de milenii, au asigurat irigarea, transportul si viata in intreaga regiune a Asiei de Sud si Sud-Est, scrie NewMoney.ro.

Efectul Volkswagen: tot mai multi constructori abandoneaza motoarele diesel. Volkswagen nu va mai oferi motorizari diesel pentru modelele sale comercializate in Statele Unite. Anuntul a fost facut de seful brandului Volkswagen, Herbert Diess. Anuntul pune capat speculatiilor ca Volkswagen ar putea reintroduce motorizari diesel pe piata americana dupa linistirea apelor in scandalul emisiilor. In septembrie, la Salonul auto de la Paris, Diess a transmis presei ca nu este inca pregatit sa abandoneze tehnologia diesel, chiar daca a fost sceptic ca motorizarile diesel vor mai avea in viitor un impact major pe piata. Daimler are in fata aceeasi dilema, urmand sa ia in curand o decizie in privinta motorizarilor diesel, pentru inceput doar pe piata americana, scrie auto-bild.ro.

I-am batut pe polonezi la taxe! Potrivit datelor publicate de ANAF, la timpul necesar conformarii fiscale, Romania este printre performerii Europei Centrale si de Est, cu 161 de ore de munca pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore si un nivel global de 251 de ore. Comparativ, in Bulgaria e nevoie de 453 de ore, in Ungaria - de 277 de ore, iar in Polonia - de 271 de ore. In privinta numarului de plati de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe anual, fata de o medie globala de 25,6 de plati si una a Uniunii Europene de doar 11,8 plati anual, scrie EVZ.ro.

Cum se reflecta decizia americanilor asupra pietei imobiliare romanesti. Revenirea rapida a indicatorilor pietei de capital, precum si discursul temperat al lui Donald Trump dupa victoria in alegeri, ii determina pe investitori sa isi reduca din temeri, insa starea de nesiguranta persista. "Trump este totusi o persoana educata. A terminat scoala de business Wharton si a construit o afacere de succes. Frica din aceasta perioada este putin exacerbata. Nu cred ca alegerea sa va avea un impact asupra pietei romanesti. Afacerile pe care le deruleaza Romania sunt cu Europa intr-o proportie covarsitoare. America este prezenta prin corporatii si cam atat. 90% dintre americani nici nu stiu unde este Romania pe harta", spune Bogdan Belciu, partener in cadrul PwC Romania, potrivit Capital.ro.

Record istoric pentru proiectele rezidentiale: 30.000 de locuinte noi in 2016. Aproximativ 30.000 de locuinte vor fi finalizate in acest an in proiecte rezidentiale, un record istoric pentru piata locala, arata un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania. Astfel, 2016 se anunta a fi unul dintre cei mai buni pentru rezidentialul local, iar aceasta in ciuda faptului ca anul acesta mai multe banci au majorat avansul la creditele ipotecare din cauza legii darii in plata, iar programul Prima Casa isi epuizase plafonul disponibil, care ulterior a fost insa suplimentat. In Capitala si in zonele adiacente vor fi livrate anul acesta circa 13.000 de locuinte, in crestere cu 20% fata de anul anterior, potrivit NewMoney.ro.