Business report: Daniel Daianu, BNR: recesiunea este dupa colt; Obiceiuri pentru achizitii, cu sau fara Black Friday; Bonusuri de performanta de pana la 5% din valoarea contractelor pentru constructori care termina autostrazi inainte de termen
Obiceiuri pentru achizitii, cu sau fara Black Friday. Black Friday a debutat in 2011 in Romania, cand au participat doar cateva magazine. In 2016, piata de comert online si offline a fost cucerita de acest fenomen si retailerii au derulat campanii cu reduceri. Insa, datele din piata arata ca, ca indiferent de perioada pe care o aleg magazinele, cumparatorii sunt interesati in special vinerea. Asadar, pentru ca nu exista o zi fixa pentru Black Friday in fiecare an, romanii nu stiu foarte bine cand anume vor fi reducerile. Din acest motiv, cautarile apar destul de devreme si multe sunt facute cu scop informativ. Potentialii cumparatori vor sa afle la ce anume vor fi reduceri sau cand va debuta campania. Multe cautari pe Google sunt si de forma: la ce ora incepe Black Friday, potrivit unei analize a agentiei Today's. Astfel, pe 18 noiembrie, cea mai populara zi din 2016 pentru Black Friday, au fost trei varfuri in cautarile online, relateaza Capital.
Guvernul accelereaza exproprierea terenurilor pentru autostrazi, trecand peste organe de urmarire penala si banci, si declara proiecte ca avand interes major. Guvernul accelereaza procedura de expropriere a unor terenuri pe care vrea sa construiasca autostrazi, trecand peste organe de urmarire penala si banci, si introduce mai multe proiecte pe lista celor considerate ca fiind de utilitate publica si de interes public major, pentru ca firmele de constructii sa obtina mai rapid avizul de mediu. Argumentul Guvernului este ca, altfel, vor fi pierduti bani europeni. Astfel, Guvernul va stabili ca decizia de expropriere este emisa si isi produce efectele atunci cand proprietarii imobilelor sau mostenitorii legali ai acestora au bunurile imobile/terenurile supuse unor masuri asiguratorii de catre organele de urmarire penala/ executare silita sau sunt ipotecate ca efect al unor contracte de imprumut, anunta profit.ro.
Cat cheltuie in medie un roman pe an la service-ul auto? Service-urile auto nu duc deloc lipsa de clienti. Cererea este extrem de mare, la fel si oferta. Si totusi, cat cheltuie in medie un roman pe an la service? In 2015 existau in Romania inregistrate la Registrul Comertului 10.031 de service-uri auto legale. Cele mai multe service-uri auto sunt in Bucuresti si Ilfov, urmate de Constanta, Suceava, Brasov, Prahova, Iasi si Timis. Potrivit datelor KeysFin, in 2015, business-ul din acest sector a depasit 4,2 miliarde lei, iar in 2016 se estimeaza ca se va situa in jurul aceluiasi nivel. In medie pentru un autovehicul romanii au platit in service-uri, anual, echivalentul a 151 de euro, scrie Auto Bild.
Economia subterana a Rusiei, in plina inflorire. Se pare ca in jur de 40% din populatia apta de munca a Rusiei ar fi angajata in economia subterana. Iuri Reseto s-a intalnit cu mestesugari ilegali la Naberejnie Celni. Hai noroc! Marat, al carui nume adevarat nu-l vom dezvalui, da pe gat prima vodca deja dupa-amiaza. Merge mai bine apoi slefuirea pietrelor. Marat face figurine din acestea - suveniruri, lucru manual, pe bani, ilegal. "Pentru clienti importanti, care platesc", spune el cu mandrie. Campul sau de lucru se intinde pe o latime de trei metri si o lungime de sase metri. Dimensiunile standard ale unui garaj sovietic. Un loc in care sa parchezi masina. Dar Marat nu are masina, la fel ca multi din vecinii sai din cele 2000 de garaje de aici, din cooperativa de garaje "Grenada", in mijlocul orasului de 500.000 de oameni Naberejnie Celni, in republica rusa Tatarstan, pe raul Kama. Jumatate din populatie se intalneste aici la "Grenada", e vorba de jumatatea masculina. Aici se desfasoara dupa introducerea economiei de piata in Rusia un capitalism salbatic, dupa motto-ul: "Ce se intampla la mine in spatele usii inchise, nu este treaba statului!", scrie Deutsche Welle.
Bonusuri de performanta de pana la 5% din valoarea contractelor pentru constructori care termina autostrazi inainte de termen. Daca pana acum constructorii de drumuri si cai ferate puteau fi "stimulati" doar cu penalitati, mai nou acestia vor putea beneficia de bani in plus daca termina lucrarile inainte de termen. Guvernul a aprobat printr-o ordonanta de urgenta bonusuri de performanta de pana la 5% din valoarea contractelor pentru cei care indeplinesc cinci conditii. Bonusurile de performanta se acorda in procent cuprins intre 1%-5% din valoarea contractelor de executie lucrari fara T.V.A., stabilit de autoritatea contractanta, raportat la duratele de timp luate in calcul pentru finalizarea lucrarilor inainte de data limita stabilita prin contract cu incadrarea in prevederile alin.(1) lit.a). Plata bonusurilor de performanta pentru executantii de lucrari are loc la finalizarea executarii lucrarilor conform contractelor de achizitie legal incheiate, anunta Economica.net.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă