Moneda americana se va deprecia din nou, pe fondul intentiilor anuntate ale bancii centrale americane de a reduce in ianuarie dobanda de referinta.

Si 2008 va fi pentru dolarul american un an zbuciumat, sunt de parere analistii financiari citati de „Financial Times”. Exista, insa, si indicii conform carora moneda americana ar putea sa se aprecieze in noul an.

Deprecierea dolarului in 2007 a fost rezultatul mai multor factori: diferenta intre dobanzile din Statele Unite si cele din restul lumii, ingrijorarea privind „sanatatea” sistemului fiscal american si, nu in ultimul rand, declansarea crizei financiare din cauza prabusirii sectorului creditelor ipotecare cu risc ridicat.

Tot raul spre binele economiei americane, sustin unii analisti. O moneda nationala ieftina inseamna costuri mai mici pentru exportatorii americani. Se adauga aici si micsorarea dobanzii de referinta de catre US Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, care va deprecia si mai mult dolarul. Toate acestea ajuta, cred analistii, la evitarea unei recesiuni economice in SUA, care ar trage dupa ea si celelalte economii mondiale, cu efecte grave.

Integral in EvZ