Importam putin si scump, exportam mult si ieftin. Deficitul balantei comerciale (decalajul dintre valoarea importurilor si cea a exporturilor) cu produse agroalimentare a ajuns la 254 de milioane de euro dupa primele noua luni, fata de un usor excedent inregistrat in aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres. Exporturile au crescut cu 2,7% in primele noua luni din acest an fata de perioada similara din 2015, pana la 4,322 miliarde de euro, in timp ce importurile au totalizat 4,57 miliarde de de euro, in crestere cu 9,3%, arata datele Ministerului Agriculturii. In plus, in perioada mentionata au fost importate peste 5,9 milioane de tone de produse agroalimentare, insa cantitatile exportate au fost de doua ori mai mari, respectiv 12 milioane de tone, scrie Adevarul.

BusinessFoto: Colaj foto

Romanul cu cea mai mare tranzactie cu terenuri din 2015 a continuat cumparaturile: 2,4 milioane de euro investiti anul acesta. Anul acesta, fermierii au plasat aproximativ 9,5 milioane de euro in terenuri agricole, din care 25% reprezinta investitia unui roman. Timisoreanul Mateiu Corvin Petru, cel care a fost responsabil si de cea mai mare tranzactie cu terenuri din 2015, a mai cumparat 260 de hectare pentru 2,4 milioane de euro. Petru a cumparat in 2016 aproximativ 262 de hectare de teren din ferma Davide Agri SRL, detinuta de Ruggero si Mocanu, care s-au adaugat celor 142,2 hectare achizitionate anul trecut, pentru 1,3 milioane de euro, tot de la cei doi. In total, timisoreanul a achizitionat in perioada 2015-2016 aproximativ 404 hectare cu un pret mediu de 9.180 de euro pe hectar. Este un teren pe care fermierul il exploata de mai multi ani in calitate de arendas, scrie Economica.net.

Cu ce se mananca impozitul specific. Noul impozit forfetar din Horeca da peste cap calculele tuturor antreprenorilor din domeniu. Desi acesta este mult mai usor de colectat de catre stat, veniturile la buget ar putea sa scada, sustin voci din piata. O cauza ar fi eventualele falimente ale micilor jucatori. Pe de alta parte, in teorie, veniturile ar urma sa creasca exponential. Astfel, daca cei mai multi antreprenori din domeniu se plang ca au prea mult de platit, sunt si destui sustinatori ai masurii, care spun ca este o "cale corecta" pentru segmentul Horeca. Trebuie amintit ca a mai existat o forma a acestei legi, una mult mai severa pentru micii antreprenori. "Ca formula de compromis, cat eram la Ministerul Finantelor am propus ca acest impozit sa fie aplicat doar companiilor mici, cu cifra de afaceri de pana in 0,5 milioane de euro, nu 5 milioane de euro asa cum prevedea proiectul initial. Ulterior, si aceasta limita a fost eliminata astfel incat toti marii operatori din turism sa poata beneficia de eliminarea impozitului pe profit", spune Gabriel Biris, partener Biris Goran si fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, potrivit Capital.ro.

Naspers, la primul exit de pe plan local: vinde platforma compari.ro catre un grup ceh. Grupul sud-african Naspers, care in Romania controleaza magazinul online eMag, procesatorul de plati PayU si site-urile de anunturi olx.ro si autovit.ro, a vandut catre grupul ceh Rockaway site-urile de comparare compari.ro din Romania, arukereso.hu din Ungaria si pazaruvaj.com din Bulgaria. Rockaway, grup detinut de Jakub Havrlant, mai controleaza site-ul de comparare Heureka, lider pe piata ceha si slovaca. Rockaway a fost sprijinit financiar in aceasta tranzactie de PPF Group, controlat de cel mai bogat ceh, Petr Kellner, scrie NewMoney.ro.

XXL Mega Discount isi traieste ultimele zile. REWE este pe finalul negocierilor pentru vanzarea unor magazine. Dupa vanzarea lantului de supermarketuri Billa catre concurentul francez Carrefour, nemtii de la REWE fac un nou pas dictat de strategia de a-si pune toate ouale in acelasi cos - formatul Penny Market, "conceptul de succes al REWE", dupa cum apreciaza compania. Saptamana viitoare, pe 31 decembrie, toate cele opt magazine XXL Mega Discount vor fi inchise spre a fi rebranduite in Penny Market sau vandute. De altfel, in urmatoarele zile compania va finaliza si negocierile prin care magazinele XXL Mega Discount din Galati si Sibiu vor fi preluate de concurenta, scrie Economica.net.

Skoda Octavia RS facelift - Poze si detalii oficiale. Din punct de vedere estetic, modelul ceh integreaza aceleasi elemente noi pe care deja le stim de la versiunile "civile". Blocuri optice duble, o grila mai agresiva si spoilere imbunatatite. In zona posterioara, designerii mizeaza pe stopurile modificate, pe un eleron ceva mai simpatic comparativ cu cel al versiunii actuale, dar si pe un difuzor de aer imbunatatit. Ca si pana acum, Skoda Octavia RS va fi oferita cu un motor pe benzina, dar si cu un propulsor diesel. Primul dintre acestea este un 2,0 de 230 CP, in timp ce agregatul diesel ofera tot 184 CP, potrivit auto-bild.ro.