Bursa de la Bucuresti a deschis in scadere prima sedinta de tranzactionare din 2008, intrerupand astfel traditia din ultimii zece ani, in care indicele BET-C inregistra cresteri. Piata bursiera a scazut cu 2,17%. Pierderea de capitalizare, inclusiv cea a SIF-urilor, a fost de 980 milioane de euro. Leul, in schimb, a crescut cu 0,36%, pana la 3,5971 lei pentru un euro.

BCR, liderul sistemului bancar in functie de active, mizeaza pe incadrarea inflatiei in intervalul superior propus de banca centrala pentru anul 2008, de 4,8%, prima miscare anticipata fiind majorarea dobanzii de politica monetara, la 8%, in sedinta BNR de saptamana viitoare. “Banca Nationala ar putea majora dobanda de politica monetara, in sedinta de saptamana viitoare, cu o jumatate sau un punct procentual. Exista presiuni de apreciere a monedei, dar sentimentul este nefavorabil fata de leu”, puncteaza Ionut Dumitru, sef departament Cercetare Macroeconomica Raiffeisen Bank.

Cursul de schimb, calculat de Banca Nationala a Romaniei in prima sedinta de tranzactionare din 2008, s-a situat la 3,5971 lei pentru un euro. Leul s-a apreciat usor, cu 0,36%, dar tranzactiile au fost nesemnificative.

In ultima sedinta din 2007, moneda nationala a suferit o depreciere de peste opt bani in fata euro, pana la 3,6102 lei, pe fondul operatiunilor speculative ale investitorilor, care se asteapta la o majorare de dobanda de politica monetara pe 7 ianuarie. Daca leul s-a apreciat sensibil in asteptarea deciziei de luni, bursa a debutat, in prima sedinta a anului, cu o lichiditate destul de modesta, de 8,9 milioane de euro. Specialistii afirma ca evolutia Bursei de la Bucuresti, din prima zi de tranzactionare, ar putea tine cont de scaderile inregistrate pe majoritatea burselor europene si americane.

Toti indicii bursieri au inregistrat mari pierderi, de 2 pana la 3%, dupa ce pietele globale au raportat deprecieri importante, pe fondul mentinerii incertitudinilor iscate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite.

Indicele compozit al bursei, BET-C (al tuturor actiunilor de pe piata principala a BVB), a scazut cu 2,17% fata de ultima zi a anului trecut, pana la 6.522 puncte.

Business Standard