Cei care nu au avut bani sau timp sa petreaca Sarbatorile intr-un loc special pot recupera in luna ianuarie. Preturile vacantelor in strainatate sunt cu pana la 25% mai mici decat de Craciun si Revelion, iar statiunile sunt mult mai putin aglomerate. Si in tara, pachetele sunt cu 20%-50% mai ieftine, dar cele mai populare locuri au fost deja ocupate de turisti rusi si moldoveni, care petrec in aceasta perioada Craciunul pe stil vechi. Marile diferente de pret se observa mai ales in Valea Prahovei si Poiana Brasov, unde preturile sunt chiar cu pana la 10% mai mici.

Dupa ce Sarbatorile au facut ravagii prin majoritatea bugetelor, putini isi mai pot permite o vacanta in ianuarie. Operatorii din turism spun totusi ca nu duc lipsa de comenzi: unii romani vor sa profite de reducerile de sezon din marile capitale europene, in timp ce altii opteaza pentru un concediu de vis in destinatii exotice.

„Exista o categorie speciala de clienti - amatorii de shopping sau vacante speciale, precum si oamenii care muncesc de Revelion - vedete, cadre militare sau sanitare - ori aceia care fug de nebunia din perioada Sarbatorilor”, spune Adriana Goicea, de la Cocktail Holidays. Nu lipsesc nici practicantii sporturilor de iarna.

Austria, preferata schiorilor anul acesta, isi asteapta clientii cu preturi mai accesibile: in jur de 55 de euro costa acum o noapte la un hotel de trei stele cu demipensiune, in loc de 85 de euro, pretul platit in perioada Revelionului. Diferente sunt si fata de luna februarie, cand acelasi loc de cazare costa 72 de euro.

Si in Poiana Brasov preturile sunt mai accesibile. Daca acum cateva zile o zi de cazare la un hotel de trei stele costa 291 de lei, in aceasta perioada pretul este de 165 de lei. „Tarifele vor mai scadea considerabil abia in luna martie, dupa ce trece sezonul de schi”, afirma Iulian Andrei, presedintele comisiei de incoming a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

EvZ