Intregul „contingent” disponibil in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in cadrul Schemei Lucratorilor Sezonieri din Agricultura (SAWS), in anul 2008, va fi alocat doar lucratorilor din Romania si Bulgaria.

Si asta dupa ce, potrivit reglementarilor britanice, incepand cu luna ianuarie a acestui an, incadrarea in munca in domeniul agricol a cetatenilor provenind din state nemembre ale Uniunii Europene nu mai este permisa.

Pentru a obtine astfel de locuri de munca, cetatenii romani trebuie sa contacteze operatorii autorizati sau reprezentantii acestora, contractele de munca urmand sa fie incheiate pentru perioade cuprinse intre cinci saptamani si sase luni.

Totodata, un nou loc de munca va putea fi obtinut in cadrul SAWS dupa o perioada de intrerupere de trei luni.

Cei interesati trebuie sa stie ca salarizarea lucratorilor din domeniul agricol este reglementata in mod diferit fata de nivelul salariului minim stabilit la nivel national in Regatul Unit (in prezent 5,52 lire/ora), existand niveluri minime distincte pentru Anglia si Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord. Astfel, in Anglia si Tara Galilor nivelurile salariale sunt cuprinse intre 5,52 lire/ora si 8,10 lire/ora, in Irlanda de Nord intre 5,52 lire/ora si 7,70 lire/ora, in Scotia intre 5,52 lire/ora si 6,86 lire/ora.

EvZ