Agentia BASA-press, citata de Rador, ne prezinta un top al celor mai importante 10 evenimente economice pe 2007 din Republica Moldova:

- Bursa de Valori a Moldovei a inregistrat oficial tranzactia de cumparare a Mobiasbanca de catre grupul Societe Generale de France, aceasta fiind cea mai mare tranzactie din istoria Bursei. Societe Generale a oferit un pret de 313,9 mln lei (18,4 mln euro) pentru pachetul majoritar de actiuni (70,57%) detinut in banca de fondul de investitii american Development Capital Corporation cu 63,68% si persoanele fizice Nicolae Dorin (presedintele bancii), Serghei Cartasov si Tatiana Hvostovet (vicepresedinti). in vanzare au fost puse 5 021 651 de actiuni la pretul de 62,51 lei pentru o actiune.

- Incepand cu luna iulie 2007 in R. Moldova a inceput sa functioneze Comisia Nationala a Pietei Financiare. Noua structura, supranumita megaregulatorul pietei financiare, a fost creata prin restructurarea Comisiie Nationale a Valorilor Mobiliare si comasarea autoritatilor de supraveghere si reglementare a asigurarilor, fondurilor nestatale de pensii, asociatiilor de economii si imprumut.

- Banca Nationala a Moldovei a majorat cu 2,5 puncte procentuale, pana la 16%, rata de baza de refinantare, iar cota rezervelor obligatorii atrase banci in lei si valuta au fost rdicite de la 10% pana la 15%. Decizia a fost luata in scopul temperarii asteptarilor inflationiste ca urmare a cresterii intrarlor de valuta straina si a activitatii de creditare a bancilor comerciale. Majorarea s-a produc dupa ascensiunea inflatiei din lunile iunie - septembrie.

- Liberalizarea fiscala care a inclus amnistia fiscala, legalizarea capitalului si cota "0" la profitul redistribuit a fost una din cele mai revolutionare decizii luata de autoritatile moldovene. in rezultatul amnistiei fiscale au fost iertate datorii de circa 4 mlrd lei acumulate de peste 32 mii de contribuabili, din care 2 mlrd au constituit amenzile si penalitatile.

Totodata, amnistia capitalurilor a s-a confruntat cu anumite dificultati deoarece majoritatea persoanelor juridice nu s-a grabit sa-si legalizeze activele, iar populatia mijlocele banesti. Cota "0" la impozitul pe venit a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

- Cota investitiilor straine in capitalul bancilor moldovene a atins 65,61 la suta, la finele luni octombrie, si s-a majorat cu aproape 3 puncte procentuale de la inceputul anului. Desi investitiile de peste hotare a atins o cota record, cresterea a fost mai mica comparativ cu anul precedent cand aceasta a constituit 12 puncte procentuale.

Cresterea cotei investitiilor straine in capitalul bancilor din R. Moldova in anul 2007 s-a produs in special in urma majorarii pana la 95 la suta a cotei grupului francez Societe Generale in capitalul actionar al Mobiasbanca, investirea venitului obtinut de catre ExImBank in dezvoltarea bancii precum si ca urmare a procurarii a 25 la suta din actiunile FinComBank de catre compania de investitii Horizon Capital.

- Dublarea volumului investitiilor straine directe in economie. Potrivit datelor preliminare, investitiile straine au constituit peste 178 mln USD si au crescut de 2,6 ori comparativ cu primul semestru al anului 2006.

Expertii independenti estimeaza o majorare a investitiilor pana la 400 mln USD, in timp ce FMI spune ca aceasta cifra ar putea atinge 450 mln USD, in 2007. Cea mai mare cota a investitiilor (25%) a revenit constructiilor, urmata de industrie - 22 la suta. tara cu cele mai mari investitii este Olanda cu o cota de peste 21%, Rusia - 11% si Cipru 9,5%.

- Ghilotina II. in decembrie a.c., Parlamentul a aprobat un set de amendamente la circa 100 de acte legislative care prevad liberalizarea in continuare a activitatii de intreprinzator si crearea unor conditii mai favorabile pentru activitatea agentilor economici. Legea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008. Aceasta stabileste clar conditiile, de acordare a licentelor si autoritatile de reglementare.

- Volumul tranzactiilor la Bursa de Valori a Moldovei a depasit 1 miliard lei in anul 2007 dupa ce pe parcursul a zece ani de activitate a BUM a fost inregistrat un volum total de operatiuni de 3, 1 mlrd lei.

- Dobanzile la credite si depozite au ramas stabile in pofida tendintelor inflationiste, majorarii ratei de baza si cererii de imprumuturi, in special din partea populatiei. Rata medie la credite a crescut de la 18,70% in ianuarie pana la 19,16% in noiembrie. in aceiasi perioada dobanzile la creditele in valuta s-au redus de la 11, 12% pana la 10,80%.

- La finele anului 2007 a Comisia Nationala a Pietei Financiare a inregistrat primul fond nestatal de pensii private din R. Moldova. Primul fond de pensii a fost creat de catre compania Victoria Asigurari SRL si are un capital de 10 mii lei. Reprezentantii nu au precizat data inceperii activitatii fondului dar se asteapta ca acesta sa va demara in anul 2008.