Companiile de consultanta in resurse umane estimeaza pentru 2008 o crestere a salariilor de aproximativ 10% in Romania. “In 2007, s-a inregistrat o crestere mai mare a salariilor in domeniul asigurarilor; asadar, este posibil ca si in 2008 acesta sa fie un sector in care cresterile sa fie putin mai mari decat in altele, datorita intentiei de aliniere a salariilor cu piata.

Indiferent de industrie, in urma studiului salarial al companiei de consultanta Mercer, au rezultat estimari de cresteri salariale, in procente, mai mari pentru posturile de specialisti”, afirma Ioana Tot, senior consultant la Consulteam Romania.

Printre industriile cu cele mai mari cresteri salariale in 2008 se vor numara IT&C, industria farmaceutica, sectorul bancar si constructiile, potrivit Danielei Belingher, general manager la GBP Pro Consulting.

Studiul asupra cresterilor salariale 2007/2008, realizat de compania de consultanta Towers Perrin, arata ca procentul cresterii salariilor va fi acelasi la nivel de top, middle management si personal calificat (9%), in timp ce angajatii din productie vor primi un salariu mai mare cu 9,3%. In 2007, personalul calificat a avut cea mai mica crestere de salariu: 9%.

Functiile de conducere si posturile din productie au inregistrat o crestere de salariu de 9,5%. Towers Perrin estimeaza o crestere a salariilor pentru 2008 de 9,2%, fata de 9,5% - nivelul de crestere raportat pentru anul trecut.

In Romania, diferenta dintre cel mai mic salariu si cel mai mare salariu pentru un post de top management, intr-o companie de dimensiuni mari, este de 13.000%, potrivit datelor Mercer. Tendinta, in timp, este de diminuare a acestor diferente foarte mari, pe fondul cresterii salariului minim pe economie, insa nici o schimbare vizibila nu va avea loc in decursul acestui an.

Incepand cu 1 ianuarie 2008, valoarea salariului minim pe economie, in Romania, va fi de 500 de lei, urmand ca aceasta sa se majoreze la 540 de lei, in a doua jumatate a anului.

Integral in Business Standard