Wiee, o subsidiară a rușilor de la Gazprom, alături de E.ON și Engie au ajuns să insiste chiar în Parlamentul României pentru ca deputații să schimbe OUG64/2016 ce reglementează piața gazelor naturale. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu vom mai avea prea curând șansa să plătim mai puțin la factura de gaze iar România va rata oportunitatea de a deveni un actor important pe piața europeană de furnizare a acestui produs.

Cine le-a luat partea distribuitorilor de gaze

În Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaților se discută, în aceste zile, un subiect foarte important legat de prețul pe care noi îl vom plăti la gaze în anii următori. Președintele Comisiei, pesedistul Iulian Iancu, a prezentat la ultima ședintă a acestei Comisii o listă de amendamente în legătură cu acest aspect, depuse nu de parlamentari, ci de o subsidiară a rușilor de la Gazprom, de E.ON și Engie, adică de marii actori de pe piața distribuției de gaze naturale din România. Acest document a circulat pe adresele de e-mail ale membrilor acestei Comisii.

Amendamentele servesc intereselor acestor companii și mai puțin cele ale consumatorului de rând. Șmecheria este că vor să schimbe o înțelegere importantă pe care România a încheiat-o anul trecut, cu Comisia Europeană. Acest lucru va anula inclusiv o investiție importantă cu bani europeni a companiei de stat Transgaz.

Marele susținător al acestor amendamente a fost Iulian Iancu, președintele Comisiei, cel care le-a și prezenat în ședința din 28 februarie. „Riscăm să facem un rău imens pe care nu îl mai putem repara. Efectele vor fi ireversibile. Nimeni din această sală nu își poate asuma consecințele dramatice ale acestei măsuri. Eu le propun membrilor Comisiei să ne uităm pe amendamente. Unele le-am primit chiar astăzi și menționez așa: avem amendamente de la producători, de la transportatori, de la distribuitori – foarte importante! și de la furnizori! Și de la traderi!” Întrebat, ironic, dacă are amendamente și de la consumatori, pesedistul a dat din umeri.

De coada lui Iulian Iancu atârnă, însă, eticheta că ar fi „omul Gazpromului”. Cel puțin așa a fost caracterizat de Georgian Pop, fostul șef al Comisiei SRI din Parlament, într-o telegramă trimisă de Ambasada SUA la București și publicată de Wikileaks. Iancu a respins acuzațiile, dar pentru un partid care a înjurat multinaționalele pentru că a scos oamenii în stradă să dărâme Guvernul și care susține justețea socială este destul de ciudată atitudinea lui.

Citeste tot articolul pe Vice.ro