Terenurile raman cel mai profitabil plasament de pe piata imobiliara si in acest an. Cresterea medie a preturilor in Capitala va fi in jurul a 20%, comparativ cu 30% anul trecut. Pe piata rezidentiala, consultantii imobiliari prefigureaza si pentru acest an mutarea preferintelor de la apartamentele vechi spre cele noi si o crestere moderata a preturilor in ambele sectoare.

Chiriile spatiilor de birouri vor scadea sub 10%, datorita noilor livrari. Pe segmentul comercial, Reuven Havar, CEO AFI Europe, dezvoltatorul mall-ului Cotroceni Park, se asteapta ca nivelul chiriilor sa se ajusteze cu 10%, pe baza cresterii continue a costurilor de constructie a centrelor comerciale.

Potrivit lui Havar, costurile ii obliga pe dezvoltatori sa joace in 2008 cu marje de profit scazute, iar consultantii imobiliari considera ca acestea nu vor scadea totusi sub 20%. In privinta randamentelor investitionale, acestea vor scadea cu 0,4%, dar vor continua sa ramana in jurul a 6%, inca mai mari decat cele din regiune.

Preturile terenurilor vor fi in continua crestere, dar nu mai mult de 20%, sustine Mihai Alexandru, consultant al departamentului terenuri in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Activ Consulting. Numai in zona Pipera-Tunari, pretul terenului s-a marit, in zece ani, de pana la 200 de ori, crescand de la cinci dolari/metru patrat la 1.000 euro/metru patrat.

“Obligativitatea mutarii activitatii colosilor industriali in afara marilor orase o sa ofere un balon de aer dezvoltatorilor care se confrunta cu lipsa spatiilor pentru noi constructii”, a declarat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Potrivit lui Reuven Havar, “pretul terenurilor a ajuns la un maxim, eu cred ca pana la sfarsitul anului o sa se opreasca din crestere sau chiar o sa scada cu 5%”.

Business Standard