Conducta care urmeaza sa lege Asia Centrala de Europa nu mai este un vis. Societatea britanica Penspan a demarat proiectul detaliat al gazoductului menit sa amelioreze dependenta energetica de Rusia, scrie Magyar Hirlap citat de Rador. Valoarea intocmirii proiectului se apropie de suma de noua milioane de euro.

Potrivit proiectului, gazoductul va transporta in Europa materia prima din tarile regiunii Marii Caspice. Cheltuielile de constructie se estimeaza la cinci miliarde de euro, iar capacitatea sa anuala va fi de 31 de miliarde de metri cubi. Specialistii apreciaza ca realizarea si punerea in functiune a unui asemenea gazoduct de mai multe mii de kilometri se poate realiza in cel putin cinci ani.

Proiectul, care va include principalele elemente ale traseului Turcia-Austria, va fi terminat, probabil, doar pe la sfarsitul anului curent. Dupa aceea va urma elaborarea unor planuri locale detaliate. Actualii actionari ai consortiului sunt: OMV Romania, MOL Ungaria, Transgaz Romania, Bulgargaz Bulgaria si Botas Turcia, scrie Hirlap.

Deocamdata, nu se stie cu precizie cat vor dura intocmirea proiectelor locale si obtinerea aprobarilor. O alta provocare serioasa consta in natura gazului care va fi transportat in Europa prin acest gazoduct. Dupa cum apreciaza specialistii, conducta ar avea un rost doar daca ar transporta materie prima iraniana, dar nu este deloc sigur ca Europa ar putea fi mai linistita daca aprovizionarea sa cu energie va depinde si de Teheran.