Business report: Primul tren turistic din Romania, rezervat in proportie de 60%. Cat te costa patru zile cu Transilvania Train; Cum a reusit un crescator de castraveti sa faca 3 milioane de euro cu niste sere abandonate din Oltenia; Foreign Policy: Germania construieste pe tacute mini-armate europene sub comanda sa
Cum a reusit un crescator de castraveti sa faca 3 milioane de euro cu niste sere abandonate din Oltenia. Cand vine vorba de Oltenia, toata lumea se gandeste la pepenii de Dabuleni, cel mai cautat produs pe timp de vara in pietele din Romania. La doar cateva zeci de kilometri de patria lubenitelor, langa Craiova, un antreprenor a mizat totul pe castraveti. Mare amator de castraveti murati, Napoleon promitea recompense uriase celui care gasea cea mai buna reteta de saramura pentru conservarea hranei necesare trupelor sale. Numai ca, inainte de a-i pune la murat, cineva trebuie sa-i si cultive. Craioveanul Florin Purcea (46 de ani) a intrat intamplator in afacerea cu castraveti cornison in urma cu 13 ani, iar acum aproape 98% din productia pe care o realizeaza la serele Isalnita o trimite la export. Productie pe care firme din Germania si Elvetia o pun la murat si o vand apoi in toata Europa, relateaza NewMoney.
Foreign Policy: Germania construieste pe tacute mini-armate europene sub comanda sa. Ideea constituirii unei armate europene razbate periodic in media, o data la cativa ani, fiind dezbatura cu pasiune: fiecarui avocat al conceptului de aparare comuna europeana i se opune cineva care vorbeste de nepermise rivalitati in interiorul NATO - scrie Foreign Policy, intr-o analiza publicata luni. Anul acesta insa, fara sa faca prea multe valuri in presa, Germania si doi dintre aliatii sai europeni- Cehia si Romania- au facut un pas decisiv pe calea a ceea ce ar putea semana cu o armata a UE reusind sa evite bruiajul politic obisnuit: cele 3 state au anuntat consolidarea cooperarii militare, informeaza Curs de Guvernare.
Cat ar costa benzina si motorina daca s-ar scoate acciza despre care seful Concurentei spune ca ne face mai ecologisti. Sub 3 lei pe litru. Atat ar costa carburantii, in Romania, daca, strict ipotetic, nu s-ar mai plati acciza despre care Bogdan Chiritoiu spune ca este deliberat pusa de stat la un nivel ridicat, pentru a ne face sa mergem mai putin cu masina si sa reducem poluarea. "Vrem sa facem atat de scumpa benzina incat lumea sa cumpere mai putin. Nu este neintentionat pretul asta mai mare, ci este obiectivul politic al statului, in extensie al Uniunii Europene, sa iti puna acciza asta care sa te descurajeze sa consumi mult si sa reducem poluarea". Afirmatia apartine presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si ne-a determinat sa va prezentam succinct, un calcul: cat ar costa benzina si motorina daca nu ar fi accize, o situatie absolut ipotetica, pentru ca acciza pe carburanti este o politica a fiecarui stat european si o importanta sursa de venit pentru bugetul fiecarei tari, noteaza Economica.
Costurile ramase de plata ale imprumutului de stabilizare macroeconomica din 2009. Poate invatam ceva din greselile trecutului. Romania va trebui sa aloce anul acesta 0,71% din PIB pentru achitarea obligatiilor aferente pachetului de asistenta externa contractat in 2009 prin acordul cu FMI-UE-BM necesar pentru stabilizarea macroeconomica. Situatia se va repeta in 2018, cand banii necesari vor reprezenta 0,73% din PIB estimat oficial (879,5 miliarde lei la un curs mediu de 4,49 lei/euro, potrivit optimistelor prognoze ale CNP). Si in 2019, efortul de rambursare va continua cu plata unui miliard de euro catre Uniunea Europeana ( platile catre FMI au fost finalizate in 2015), conditie in care banii vor reprezenta, inca, o jumatate de procent din PIB-ul prognozat. Iar asta la zece ani dupa isprava cresterii nesustenabile a veniturilor, care a dus la pierderea echilibrelor macroeconomice, inclusiv la devalorizarea leului, potrivit Curs de Guvernare.
BNS: Pretul gazelor a crescut cu 27% intr-o singura noapte. "Totodata, incepand cu 1 aprilie 2017, Romania a liberalizat pretul de achizitie al gazelor din productie interna, in relatia intre producator si furnizori. Pana in 2021 liberalizarea va viza si pretul gazului pentru consumatorii casnici. In acest context, in apararea intereselor consumatorilor dar si ale salariatilor din sectorul energetic, am inceput monitorizarea impactului creat de procesul de liberalizare avand in vedere si modul in care autoritatile publice au pregatit acest proces", se arata in comunicatul BNS. Din punctul de vedere al sindicatelor, acest proces trebuia precedat de pregatirea conditiilor pentru a asigura crearea unui mediu competitiv, transparent si echitabil, atat pentru operatorii din aceasta piata, cat si pentru consumatori, in special pentru cei vulnerabili, arata Capital.
Renault Zoe cu autonomie de 400 km este disponibil la vanzare in Romania. Startul programului Rabla Plus face din ce in ce mai interesanta achizitionarea unui autonomil electric. In acest context, Renault a schimbat usor strategia de achizitie a modelelor electrice in Romania. Noua directie nu mai impune plata unei rate lunare pentru acumulatori, ci integreaza pretul acestora in cel al masinii. Totul debuteaza prin lansarea pe piata a lui Renault Zoe Z.E. 40, ce asigura o autonomie de 400 km, gratie acumulatorilor de capacitate mai mare. In traficul real, Renault Zoe Z.E. 40 (40 kWh) poate rula pana la 300 km fara incarcare, ceea ce il face extrem de versatil si elimina din teama de autonomie redusa, specifica masinilor electrice. Conceput la Centrul Tehnologic Renault din Guyancourt, iar mai apoi asamblat la fabrica din Flins, modelul ZOE este lansat in Romania cu motorul Motorul R90, propunand doua niveluri de echipare: LIFE si INTENS, anunta Auto-Bild.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat