Cat costa siguranta familiei tale si a bunurilor pe care le detii? Un calcul simplu arata ca pentru a-ti asigura familia, masina casa si bunurile costurile se ridica undeva in jurul a mai multor sute de euro anual.

Companiile de asigurari spun ca, de la un an la altul tot mai multi romani aleg varianta unor pachete complete de asigurari, beneficiind astfel de reduceri substantiale (uneori acestea ajung si la 40%). In topul celor mai scumpe asigurari conduc detasat cele CASCO, urmate de cele pentru locuinta, viata si RCA.

Reprezentantii firmelor de asigurare atrag atentia ca, pe masura ce lista de riscuri creste si sumele sunt mai mari. De precizat ca, nu toate societatile de profil au in portofoliu asigurari de viata, asa ca “pachetul” se poate limita la masina, casa si bunuri.

Unii dintre cei mai mari asiguratori de pe piata au calculat cat ar trebui sa plateasca o familie la incheierea unei asigurari pentru locuinta, bunurile din interior, masina, dar si pentru asigurarea de viata pentru fiecare persoana. Astfel, daca aveti o casa in valoare de 100.000 de euro, un Opel Vectra din 2004 si o familie formata din trei persoane, trebuie sa pregatiti aproape 2.000 euro anual.

La BCR Asigurari, prima anuala la CASCO ajunge la 830 de euro, la care se adauga fransizele deductibile (acea parte din valoarea daunelor care urmeaza sa fie acoperita de asigurat) de genul 10% din suma asigurata pentru furt intern, 10% din suma asigurata pentru avarie totala si 100 euro/eveniment pentru avarie partiala. RCA-ul mai costa inca 348 lei anual, adica ceva peste 100 euro.

O asigurare de viata, care acopera spitalizarea in cazul unui accident, costa 160 euro, insa valoarea creste in functie de riscurile pe care le acopera. Asigurarea imobilului poate ajunge la 170 euro/an plus inca 26 de euro prima anuala pentru asigurarea bunurilor din imobil (bunurile asigurate valoreaza 10.000 euro). Valoarea totala poate scadea, reducerile la “pachet” fiind destul de consistente.

Masina noua, costuri mai mari

La Unita Vienna Insurance Group (UVIG), pentru aceeasi masina, dar din 2007, in valoare de 18.000 euro, asigurarea RCA costa 399 lei anual si Casco, 990 euro cu fransize de 15% la furt total. Riscurile asigurate in acest caz sunt avariile in Romania si in strainatate si furt pe teritoriul Romaniei.

La capitolul „asigurarea locuintei„ pentru o suma de 150 de euro anual se pot incheia mai multe polite. Asigurarile la locuinta sunt pentru bunurile din casa, raspunderea civila fata de terti (pentru cazuri precum inundarea vecinilor s.a.) si evident cea pe imobil. Separat se ofera si asigurarea de accidente (pentru persoane de peste 18 ani) acesta costand doar 30 de euro pe an.

In ceea ce priveste asigurarea de viata pentru membrii familiei, se poate ajunge si la 100 de euro lunar, daca solicitantul doreste sa aiba si o pensie dupa mai multi ani de cotizare.

Suma finala, in functie de varsta

La Generali Asigurari pentru aceeasi masina un asigurat de 38 de ani plateste o prima anuala pentru polita Casco de 2800 lei, iar pentru RCA, 473 lei. Per total, numai asigurarea masinii se apropie de 1.000 de euro.La o locuinta de 100.000 euro plus bunuri de inca 10.000 euro prima anuala Eurocasa este de 693 lei, adica 200 euro.

Daca socotim tot atat si pentru asigurarea de viata, suma totala ajunge la 1.400 euro.

Integral in Gandul