Tinerii absolventi romani sunt condamnati la somaj de catre guvernantii care nu se preocupa suficient de acest „grup-tinta”, de catre angajatorii care au pretentia ca studentii sa acumuleze experienta din cursurile teoretice stufoase, dar si din cauza propriilor pretentii, exagerate in ceea ce priveste salariul si functia - solicitate in primul an de munca.

Romania a ajuns sa detina o pozitie de top ca numar de tineri someri inregistrati in statisticile Uniunii Europene. Tara noastra s-a situat, in trimestrul al treilea din 2007, pe al doilea loc intre statele membre ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste rata somajului in randul persoanelor cu varste intre 15-24 ani, cu un procent de 21,6%, potrivit datelor prezentate de Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene (Eurostat).

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca situatia s-a accentuat de-a lungul timpului din cauza ca piata are nevoie de persoane calificate in anumite domenii, iar universitatile scolesc studenti in cu totul alte specializari. „Pe anumite sectoare ne confruntam cu o criza a fortei de munca - de exemplu, muncitorii necalificati care au plecat sa lucreze in strainatate. Apoi mai sunt domenii in care numarul absolventilor nu este suficient pentru a acoperi cererea pietei - cum ar fi domeniul farmaceutic sau medical”, precizeaza Ana Giurca, consultant Catalyst Solutions.

Pe de alta parte, datorita cresterii numarului ofertelor de munca, cei care termina facultatea pun din ce in ce mai multe conditii inainte de a ocupa un job. „Pretentiile sunt destul de mari in ceea ce priveste nivelul salarial. Se justifica totusi prin faptul ca pretul inchirierii apartamentelor a explodat si uneori o treime din salariu isi gaseste intrebuintarea tocmai prin plata acestei chirii”, spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei Advice Human Resources.

EvZ