Expertii in securitate informatica avertizeaza ca in aceste momente exista un virus de computer foarte periculos, numit Mebroot, care le fura utilizatorilor date confidentiale, atunci cand acestia fac operatiuni bancare pe internet, informeaza BBC News. Mebroot a fost creat, conform publicatiei britanice, de un grup din Rusia, raspunzator de crearea mai multor programe daunatoare, care, de-a lungul timpului, au infectat peste 200.000 de computere.

Acest grup creeaza in special virusi care fura date bancare confidentiale, precum PIN-urile cardurilor, informatii personale, conturi sau parole, in timpul operatiunilor bancare efectuate pe internet. In ultima luna, virusul a facut peste 5.000 de victime, mai ales in Europa de Vest, unde utilizarea de internet banking este mai raspandita.

Mebroot se foloseste de vulnerabilitatile browserului (n.r. - program de navigare) Internet Explorer (IE), de la Microsoft, pentru a patrunde in computerele utilizatorilor. Programul IE a fost dintotdeaua considerat, in randurile pasionatilor de computere, un adevarat „magnet pentru virusi”. Odata intrat in computer, Mebroot se ascunde foarte adanc in interiorul sistemului de operare Windows, fiind foarte greu de detectat sau de eliminat de catre programele antivirus.

Sistemele de operare care sunt vulnerabile in fata virusului rusesc sunt Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 si Windows 2000. Toate acestea au preinstalat browserul Internet Explorer.

EvZ