Un produs intern brut in jurul valorii de 126 mld. euro, inflatie intre 4,5% si 6%, un nivel al investitiilor straine directe care ar putea fi sub nivelul din 2007 si un curs al leului intre 3,3 si 3,75 unitati in raport cu euro contureaza imaginea macroeconomica a Romaniei pentru 2008, potrivit unei ample analize realizate de Business Standard.

Oamenii de afaceri si bancherii prognozeaza pentru acest an ca pierderile se vor mentine in sectorul asigurarilor, cotat, totusi, cu o crestere a volumului de prime brute subscrise de 30%, de asemenea, industria de textile, care a dominat ani la rand exporturile romanesti, continua sa se prabuseasca, jucatorii estimand o scadere a incasarilor cu 10-15%, pe fondul eliminarii restrictiilor de import la confectiile chinezesti. Industria imobiliara si agricultura sunt sectoarele economice creditate de catre jucatori si analisti cu cele mai mari rate de crestere, respectiv de 100% si 60%.

Cele mai ridicate marje de profit sunt asteptate in zona serviciilor de recrutare, HR si training, de 30-40%, urmate de imobiliare (20-25%), turism (15-20%), IT (10-15%, in software), banci (unde este asteptata o majorare de circa 10-15%). Retailul, energia si producatorii de materiale de constructii estimeaza, de asemenea, marje de peste 10%, in timp ce multe sectoare industriale preconizeaza stagnari sau cresteri modeste - farma, mobila (ambele cotate cu o marja de profit medie intre 0% si 5%), santiere navale (4-6%), industria bunurilor alimentare de larg consum (1-2%), respectiv auto (2,5-15%).

Romanii cu cele mai mari cresteri salariale in acest an ar putea fi cei care activeaza in sectorul de constructii si productia de ciment (+ 25% fata de salariul mediu din 2007), training (unde sunt asteptate majorari de 25-30%). Alte cresteri salariale semnificative sunt asteptate in banci (intre 12% si 20%) - unde in 2008 castigurile salariale medii nete lunare ar putea atinge 930 de euro, de asemenea in industria IT (crestere de 20%), unde salariile medii nete vor ajunge la 660 de euro, sub nivelul celor din telecom (710 euro) sau ale celor din industria farma, unde castigurile medii pentru acest an sunt evaluate la 1.000 de euro

“In majoritatea industriilor, salariile nu vor creste cu mai mult de 10-15%. Companiile vor pune un accent mai mare pe productivitate si vor creste bonusurile de performanta, nu si salariile”, este de parere Florin Ochiana, country manager al firmei Grafton Recruitment. La nivel politic, unii analisti se asteapta ca alegerile parlamentare sa reduca numarul formatiunilor reprezentate la patru.

Business Standard