Inceputul de an nu dezminte pronosticurile pentru 2008 referitoare la piata imobiliara. In ultimele doua-trei saptamani, noi jucatori internationali au anuntat intentii de investitii cifrate la mai multe miliarde de euro. Asa cum ne-am obisnuit deja, majoritatea vizeaza piata rezidentiala, dar se incearca si mixarea acestui sector cu alte domenii cum ar fi turismul sau industria de entertainment.

Poate cea mai importanta veste a inceputului de an este venirea capitalului arab. Compania Fortune Group din Dubai (EAU) a anuntat ca va lansa in curand doua proiecte imobiliare in Romånia, in valoare de cateva miliarde de euro.

In prezent, investitiile in imobiliarele europene realizate de companiile din Orientul Mijlociu se ridica la 4 miliarde euro (date valabile pentru jumatatea anului 2007). Din acest punct de vedere, banii pe care grupul Fortune din Dubai intentioneaza sa-i investeasca in real estate-ul autohton vor pune Romania pe un loc important pe harta europeana, mai ales ca, la nivelul continentului, volumul investitiilor imobiliare cu capital arab va ajunge la circa 10 miliarde euro in anii 2009-2010.

Doua proiecte de amploare

Proiectele Fortune din Romania vor fi dezvoltate in colaborare cu firma Sadek Architects SRL si prevad construirea a doua ansambluri rezidentiale care includ si componente de turism si ingrijire a corpului. Primul proiect va fi un complex rezidential si comercial am-plasat in zona litoralului romanesc. Complexul se va intinde pe un teren de peste doua sute de hectare si va fi compus din apartamente, un hotel de cinci stele si zone de servicii body care.

Al doilea proiect, localizat intr-o zona de munte din Transilvania, va fi destinat exclusiv unor dezvoltari rezidentiale axate pe infrastructura unei statiuni de schi (iarna) si terenuri de golf (vara). Amploarea proiectelor si costurile fac din aceste investitii cea mai mare afacere realizata de un dezvoltator din Emirate in Romania si una dintre cele mai mari pe plan global. „Am fost hotarati sa intram pe piata imobiliara est-europeana prin intermediul unui pro-iect major pentru ca experienta se obtine independent de amploarea proiectelor, a declarat Syed Mu-hammad Ali, CEO Fortune Group, citat de site-ul ameinfo.com.

Preferam sa ne facem simtita prezenta prin proiecte de mare amploare intr-un stat, decat sa ne implicam in investitii mici in jurul lumii. Decizia de a investi in Romania a fost luata dupa un studiu de doi ani al conditiilor pietei romanesti“, a lamurit CEO Fortune Group.

Un factor hotarator in alegerea Romaniei ca destinatie de investitii a fost raportul WTTC (World Travel and Tourism Council), care plasa tara noastra pe locul patru intr-o lista cu cele mai dinamice tari din punctul de vedere al dezvoltarii sectorului de turism (7,9% crestere anuala in perioada 2007-2016).

In mare parte, cele doua proiecte se vor adresa comunitatii de expati. De la anuntarea intentiei de investitii in Romania, multi cumparatori straini s-au inscris pe liste pentru achizitionarea unui apartament de lux.

Fortune Group este un important developer de proprietati comerciale din Dubai. Printre cele mai importante proiecte lansate in Dubai pot fi mentionate Fortune Bay, Fortune Tower, Crystal Tower sau, cel mai important proiect, Burj al Alam. Acesta din urma - un zgarie-nori de 501 metri inaltime, aflat in constructie in zona Business Bay din Dubai - „risca“ sa devina cea mai inalta cladire comerciala din lume. Va avea 74 de etaje cu spatii de birouri, o zona de retail la baza cladirii, un hotel, plus un aparthotel in restul de 27 de etaje din varful imobilului. Finalizarea proiectului este prevazuta pentru anul 2010.

Saptamana Financiara