Split TVA - cum va functiona: Statul va putea executa silit contul de TVA si pentru alte obligatii bugetare restante. Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta "Split TVA". Fata de datele prezentate la intalnirile cu mediul de afaceri sau la intalniri informale cu presa au aparut cateva modificari. Modificari importante. Pentru mediul de afaceri, poate cea mai importanta prevedere din proiect este aceea ca un cont special de TVA poate fi executat silit NU numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, ci si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. Proiectul "Split TVA" ar putea fi aprobat in urmatoarea sedinta de guvern in ciuda faptului ca mediul de afaceri s-a pronuntat unanim impotriva acestui proiect de ordonanta, scrieCurs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Primele rachete sol-aer "Made in Romania" ar putea fi produse in 2021, cu tehnologie franceza.Romania ar putea deveni, in trei ani, tara producatoare de sisteme anti-aeriene cu raza scurta si foarte scurta de actiune, sub egida concernului MBDA, daca planurile stabilite joi, cu ocazia vizitei presedintelui Emmanuel Macron in Romania, de compania franceza si reprezentantii partii romane, vor merge ca pe roate. MBDA, liderul european in domeniul sistemelor de rachete tactice, a semnat joi, la Bucuresti, un memorandum de intelegere cu Romarm, companie de stat din domeniul apararii, si Electromecanica Ploiesti, filiala a Romarm, potrivitEconomica.

Magazinele au vanzari record si vor sa se extinda, insa nu se mai construiesc malluri noi. Magazinele din Romania au inregistrat vanzari in crestere cu 7,3% in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica. Pentru a profita de salariile majorate ale romanilor, retailerii vor sa se extinda, insa planurile le sunt date peste cap de numarul limitat de malluri, potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox. Anul acesta, livrarile de spatii comerciale noi vor fi la minimul ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri patrati, potrivit analizei citate, noteazaCapital.

Turistii vor plati avans de cel mult 20% pentru vacante. Agentiile de turism vor putea solicita turistilor un avans de cel mult 20% pentru plata pachetelor turistice, ca masura de protectie in cazul insolventei agentiilor, se arata intr-un proiect de lege lansat in dezbatere publica de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Legea vine si cu amenzi pentru operatorii care nu ofera garantii in caz de insolventa. Amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei pot fi aplicate de Ministerul Turismului operatorilor de pe teritoriul Romaniei si celor care nu sunt stabiliti intr-un stat membru, informeazaEconomica.

Utilizatorii vor trebui sa plateasca pentru a avea acces la stiri pe Facebook. Mark Zuckerberg a scris pe pagina personala de Facebook ca reteaua de socializare va lansa un serviciu pe baza de abonament prin care utilizatorii vor avea acces la continutul publicatiilor media. "In ultima vreme am avut mai multe intalniri cu trusturile media pentru a vedea cum putem lucra mai bine impreuna. Pe masura ce tot mai multi oameni primesc stiri din locatii precum Facebook, avem responsabilitatea de a crea o comunitate informata si de a ajuta la construirea unei intelegeri comune. Nu putem face acest lucru fara jurnalisti, dar stim, de asemenea, ca noile tehnologii pot ingreuna editorii sa finanteze jurnalismul pe care se bazeaza toti", a scris fondatorul Facebook, confomCapital.

Profi a depasit "pragul" de 600 de magazine.Retailerul Profi, controlat de fondul de investitii Mid Europa Partners, a inaugurat, joi, cel de-al 600-lea magazin din retea, in localitatea Slanic din judetul Prahova. In aceeasi zi, Profi a mai inaugurat alte cinci unitati, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Dridu (judetul Ialomita), Cerat (judetul Dolj), Munteni (judetul Galati), si a ajuns la un total de 603 magazine proprii, dupa cum anunta retailerul. Profi este reteaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografica din Romania, cu o prezenta in 332 de localitati, potrivitNewMoney.