Pilonul II: Guvernul a pus gand rau economiilor romanilor pentru a acoperi gaura de 1,3 miliarde de euro de la bugetul de pensii. Guvernul analizeaza o reducere semnificativa a contributiei varsate la Pilonul II, al pensiilor private obligatorii, au confirmat reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Ei sustin ca saptamana trecuta au fost invitati la o intalnire cu ministrul Finantelor si cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) in cadrul careia li s-au prezentat mai multe variante de reducere a contributiei de 5,1%, printre care injumatatirea acesteia sau chiar reducerea sa la 1%. Situatia nu a fost transata inca, urmand sa existe si alte discutii si simulari de calcul pe aceasta tema. O reducere a contributiei varsate administratorilor de pensii private ar putea reprezenta o incercare de rotunjire a veniturilor statului, in contextul in care veniturile bugetare nu s-au ridicat la asteptarile guvernantilor. In primele sase luni, la bugetul general consolidat s-au strans cu 5,6 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) mai putin decat era prevazut in program, reiese in calculele NewMoney pe baza datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). In Romania functioneaza la ora actuala un sistem de pensii bazat pe trei piloane. Primul este cel al pensiilor de stat, catre care se indreapta cea mai mare parte a contributiilor de asigurari sociale. Pensiile de stat sunt pay-as-you-go, ceea ce inseamna ca pensiile de azi sunt platite din contibutiile colectate tot azi, scrie New Money.

Business reportFoto: Colaj foto

Hotelierii din Bucuresti cer anularea taxei de promovare turistica, deoarece Primaria nu o foloseste, cum spune Codul Fiscal, pentru promovarea orasului. Hotelierii din Bucuresti vor sa conteste colectarea taxei asa numite "de promovare turistica" si vor refuza sa o plateasca cat timp nu este folosita integral, asa cum stabileste legea, pentru promovarea turistica a Capitalei. Hotelierii sustin ca banii colectati din aceasta taxa, de circa 2 milioane de euro, stau nefolositi in conturile primariilor de sector, in timp ce unica lor destinatie posibila - promovarea orasului - este deficitara. Drept urmare, hotelierii vor contesta pentru anul viitor colectarea acestei taxe, a declarat pentru Profit.ro Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), din care fac parte, printre altele, lanturile Ana Hotels, Continental Hotels, Radisson, Marriott, InterContinental, Ramada Majestic, Ramada Plaza, Epoque, Cronwell, Zenith si altele. Conform deciziei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, hotelierii trebuie sa plateasca 1% din tariful de cazare ca taxa speciala de promovare turistica. Codul Fiscal stabileste ca orice taxa speciala nu poate fi folosita decat in scopul pentru care a fost colectata. Investitorii din turism spun ca, in cazul taxei hoteliere, nu au observat ca prevederile din Codul Fiscal sa fi fost puse vreodata in practica, anunta profit.ro.

Magazinele au vanzari record si vor sa se extinda, insa nu se mai construiesc malluri noi. Magazinele din Romania au inregistrat vanzari in crestere cu 7,3% in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica. Pentru a profita de salariile majorate ale romanilor, retailerii vor sa se extinda, insa planurile le sunt date peste cap de numarul limitat de malluri, potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox. Anul acesta, livrarile de spatii comerciale noi vor fi la minimul ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri patrati, potrivit analizei citate. In primul semestru al acestui an s-au finalizat cu 87% mai putine spatii decat in aceeasi perioada din 2016. Singurele unitati deschise au fost Prima Shops din Oradea si extinderea galeriei comerciale a Carrefour in Brasov, in total o suprafata de 9.000 mp. Pentru a doua jumatate a anului este pregatita deschiderea unui mall la Ramnicu Valcea, extinderea Galati Shopping City si AFI Palace Cotroceni si inaugurarea etapei a doua de dezvoltare a Prima Shops din Oradea. Chiar si in aceste conditii retailerii cauta solutii de extindere. Magazinele alimentare, in special supermarketurile, si-au marit retelele in acest an. Profi a deschis in ultimele sase luni circa 80 de supermarketuri si magazine de cartier, in timp ce Lidl si-a largit reteaua cu inca cinci magazine in aceeasi perioada, noteaza Capital.

Calcule pentru premierul Tudose: La Pilonul I de pensii ajung de patru ori mai multi bani decat la Pilonul II. Cea mai mare parte a contributiei pentru pensii, platita de angajatii din Ronania, merge la sistemul public, pilonul I. De patru ori mai mult decat se varsa la pilonul II, al pensiilor private obligatorii. Premierul Tudose declara ca a cerut o analiza sa vada daca e oportun ca sumele care se varsa la Pilonul I sa fie un pic mai mari decat la Pilonul II. Contributia pentru Pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii, este, acum, de 5,1% din salariul brut al angajatului. Banii se vireaza de la Casa de Pensii publice, care ii primeste de la angajatori. In ciuda declaratiei premierului Tudose, in sistemul public de pensii, pilonul 1 (care care functioneaza pe baza sistemului pay-as-you go, adica cei care contribuie acum platesc pensiile celor aflati in plata), ajung mult mai multi bani decat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 1). Salariul mediu brut in Romania era, in luna iulie, de 3.313 lei. Din aceasta suma, contributiile de asigurari sociale platite de catre angajator (10,5%), sunt de 348 de lei. Cele platite de angajator in contul angajatului se ridica la 523 de lei (15,8%, pentru conditii normale de munca). Toti acesti bani ajung la bugetul public de pensii. In total, 871 de lei pe luna, dintr-un salariu mediu. Din acesti bani, la fondurile private de pensii obligatorii ajunge echivalentul a 5,1% din brut. Adica 169 de lei. Ceea ce inseamna ca, din contributia pentru pensie a angajatului platit cu salariul mediu cotizeaza cu 702 lei la fondul de pensii publice (Pilonul I), si cu 169 de lei la cele private obligatorii, adica pilonul 2. Adica la Pilonul I ajung de patru ori mai multi bani decat la Pilonul II, relateaza Economica.net.

Toate momentele importante cand producatorii de telefoane s-au copiat intre ei. Telefonul modern are aproape un sfert de secol. Intre timp, a devenit extrem de bun si poate inlocui, in multe cazuri, un computer. Ce-i interesant in toata aceasta evolutie e cum au fost introduse functionalitati de unii producatori, s-au dovedit un esec, apoi le-au perfectionat altii. Primul smartphone a fost al Apple. Era numit Newton si a fost prezentat oficial in 1993. Era o inovatie la vremea aceea, deoarece avea un ecran tactil, un sistem de recunoastere a scrisului de mana si a fost primul care a pornit moda cu "asistent digital personal". Mai cunoscut este insa IBM Simon, lansat un an mai tarziu si oprit in '95. Problemele lor erau simple: pret mare, performanta scazuta, baterii proaste. Apple a mai asteptat 13 ani si a lansat un model mai bun, iar de-acolo stii cum a evoluat piata. Avem acum miliarde de telefoane inteligente in toata lumea si sute de companii care au aparut si au facut bani pe piata asta. Intre timp, Samsung e lider global, iar Apple a facut zeci de miliarde de dolari pe-o piata la care nici nu visa acum 25 de ani. De la acest prim esec incepe si lista inovatiilor lansate de unii producatori, dar rezolvate mai bine de altii, scrie PlayTech.

Opel Grandland X continua asaltul in gama SUV. Opel continua asaltul din gama SUV cu noul Grandland X. Cel mai mare model al producatorului german din acest segment promite spatiu generos, un design atragator si finisaje de top.Noul Opel Grandland X va fi lansat pe piata in toamna acestui an si completeaza gama de SUV-uri alaturi de Mokka X si Crossland X. Noul SUV german masoara 4.477 de mm lungime, 1.844 mm latime si are o inaltime de 1.636 de mm. Pasajele generoase si protectiile suplimentare ne duc cu gandul la un model care promite ceva aventuros si in afara asfaltului. Amptamentul lui Grandland X masoara 2.675 de mm, iar volumul portbagajului se cifreaza la 514 litri. Cu bancheta din spate rabatata, volumul creste pana la 1.652 de litri. Interiorul lui Opel Grandland X va integra cea mai recenta versiune a sistemului IntelliLink, dar si asistentul personal de service si conectivitate Opel OnStar, anunta Auto Bild.