Care este miza reducerii contributiilor la Pilonul II de pensii. Executivul condus de Mihai Tudose analizeaza varianta in care contributia pentru Pilonul II de pensii sa fie micsorata la 2,5% din salariul brut, potrivit unor surse guvernamentale. Anul trecut, peste 20 de miliarde de lei au fost virate de la bugetul de stat, din contributii, catre Pilonul II. Daca anul viitor se pastreaza regulile de acum, atunci, cel mai probabil, sumele de virat din buget catre fondurile de pensii private vor creste cu circa 22%, respectiv cu peste 4,4 miliarde de lei. Intentia statului, potrivit surselor guvernamentale, prin aplicarea acestei masuri, este tocmai reducerea sau anularea majorarii in suma absoluta, potrivit Capital.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Dezvoltare? Job-urile au revenit la nivelul din 2008: dar sunt de-o mai slaba calitate. De la declansarea crizei, Romania a pierdut aproape 740.000 de locuri de munca, pana in mai 2011, luna cu cele mai restranse efective de salariati - 4,095 milioane angajati cu contract de munca (pe perioada determinata sau nedeterminata). Recuperarea joburilor s-a facut diferit, pe activitati economice, analiza aratand ca infiintarea unor noi locuri de munca a fost mai accelerata pe segmentele legate de consum (comert, hoteluri si restaurante), decat in industrie. De altfel, in comert, hoteluri si restaurante, domenii cu joburi slab platite si foarte nesigure, recuperarea a fost per total integrala, in timp ce in industrie inca nu s-a ajuns la numarul de salariati din precriza, potrivit cursdeguvernare.ro.

Analisti: Se apropie o noua criza economica mondiala. Ce face Romania. Se apropie o noua criza economica mondiala. Tot mai multi analisti ai unor grupuri importante de pe Wall Street avertizeaza ca amanarea masurilor economice promise de administratia Trump poate pune capat ciclului de crestere economica in Statele Unite. Si pentru noi ar putea sa fie complicat. Claudiu Cazacu, analist financiar: Parerea mea ca va fi, ori mult mai dispersata in timp, ori mult mai severa si mult mai acuta. Romania este, la randul ei, mai putin pregatita sa treaca peste o criza decat era in 2008, potrivit digi24.ro.

Ce sunt OMD-urile si cum pot schimba fata turismului romanesc. Guvernul Romaniei a aprobat, recent, o ordonanta prin care se infiinteaza Organizatiile de Management al Destinatiilor (OMD). Anca Nedea Pavel, ex-presedinte al Autoritatii Nationale de Turism, cea care a promovat acest concept, spune ca OMD-ul "reprezinta singurul mod judicios de gestionare integrata a unei destinatii turistice". Inainte de toate, ordonanta defineste cativa termeni cu care se lucra pana acum, cum ar fi "destinatie turistica" si "centru de informare turistica". Desi pare banal, definitiile acestea, spun oamenii din turism, erau extrem de necesare, potrivit Romania libera.

Romania, singura tara din lume in care lucrarile la autostrazi dau inapoi. IREAL In luna august, lucrarile la cele cinci sectiuni de autostrada anuntate a se deschide traficului in acest an arata sub orice critica. Daca pentru doua tronsoane lucrarile au avansat cu 2%, respectiv cu 1%, pe o alta sectiune, paradoxal, stadiul fizic a scazut cu aproximativ 5%. Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, spera sa inaugureze pana la sfarsitul acestui an cei 3,3 km de la intrarea in Bucuresti dinspre autostrada Bucuresti-Ploiesti. Asta desi s-au efectuat pana acum mai putin de 30% din totalul lucrarilor, potrivit Capital.ro.

Indicatorii economici ai Romaniei in vizorul Uniunii Europene. 6 observatii. In primul rand, atrage atentia cresterea sustinuta a costului fortei de munca, mult peste cea a avansului economic si in continua accelerare. Ceea ce nu se vede in statistica europeana este chiar mai grav, si anume debalansarea in favoarea unor majorari si mai mari in sectorul de stat fata de sectorul privat. 2- De remarcat faptul ca evolutia cifrei de afaceri in sectorul serviciilor nu a tinut pasul, de la inceputul lui 2016 incoace, cu cea a veniturilor majorate, reflectate in evolutia costurilor cu forta de munca. Mai mult, decalajul s-a tot marit pana undeva la un ritm aproape dublu pentru primul indicator, ceea ce inseamna ca transmiterea sporului de bani in avans economic se face cu randament tot mai scazut, potrivit cursdeguvernare.ro.