Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume va transfera o parte din productie in Romania, dupa desfiintarea unei fabrici din Germania.Telefoanele Nokia vor fi fabricate la Cluj din luna februarie.

Reprezentantii Nokia au anuntat ca vor disponibiliza 2.300 de angajati si vor desfiinta fabrica de la Bochum din Germania pina la jumatatea acestui an. Motivul: uzina germana nu este suficient de competitiva, iar situatia nu se va imbunatati nici in cazul in care vor fi utilizate investitii suplimentare, transmite Reuters.

„Vom transfera productia la fabricile existente, in principal la cea din Romania, care va deveni operationala in primul trimestru“, a declarat purtatorul de cuvint al companiei, Arja Suominen. Nokia a infiintat anul trecut in Romania o unitate de productie de telefoane mobile, in care a investit 60 de milioane de euro. In opinia analistilor, informatia privind inchiderea fabricii de la Bochum nu este surprinzatoare, intrucit competitivitatea a fost intotdeauna o problema la unitatea germana.

„Pe termen lung, cred ca este o miscare inteligenta. Pe termen scurt, nu stim care vor fi costurile. In general, Germania este o tara scumpa pentru desfiintarea unei fabrici sau pentru disponibilizarea de angajati“, a spus Jari Honko de la EQ Bank.

Cotidianul