Anul scumpirilor pe banda la electricitate, gaze si carburanti. 2017 a fost un an atipic in energie, schimband contextul ultimilor ani. Mai multi factori, cumulati, au facut sa avem scumpiri pe linie, si majore, la electricitate, gaze iar, in curand, si la carburanti. Daca la electricitate si la gaze scumpirile au survenit ca urmare a unor factori de piata sau conjuncturali, la carburanti, cesterea preturilor este efectul majorarii accizelor, adica din vina unor decizii ale autoritatilor, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Dragnea pregateste bomba: Fondul Suveran de Investitii, lovitura finala pentru "perlele" economiei. Sub acelasi pretext cunoscut al investitiilor, guvernarea PSD-ALDE va strange laolalta cele mai valoroase companii ale statului, majoritatea din energie, pe care le va supune total controlului politic si din care va putea instraina actiuni dupa bunul plac. Lectia data in 2008 de partenerul de coalitie, Calin Popescu Tariceanu, a fost utila. Cele mai valoroase societati ale statului, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oil Terminal, Conpet, Electrica, Antibiotice, CN Aeroporturi Bucuresti, Loteria Romana, dar si pachetele minoritare la companii precum OMV Petrom, Engie, Telekom, vor trece in componenta unei noi entitati, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii SA (FSDI). Integral in Romania libera.

Situatia economica a Romaniei si asteptarile populatiei. Raportul dintre sumele intrate net in tara ca investitii directe si soldul (cronic negativ) al contului curent al balantei de plati a Romaniei s-a deteriorat rapid in ultimii trei ani si se indreapta spre valori care nu mai permit sustinerea valorii reale a monedei nationale in raport cu moneda unica europeana. Astfel, de la valori mult peste cele de echilibru, s-a ajuns in 2016 chiar sub usor sub paritate, pentru ca in primul semestru al anului in curs sa ajungem, potrivit celui mai recent comunicat privind balanta de plati, la un raport de doar 67%, cam pe sfert fata de situatia consemnata in anul 2014, anul in care am reusit sa readucem economia la nivelul din 2008. O analiza Curs de guvernare.

ASF confirma ca Sobolewski nu mai este CEO-ul BVB. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este prima institutie care confirma, oficial, in clar si fara dubiu, ca Ludwik Sobolewki nu mai este directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa cum reiese dintr-un raspuns transmis la solicitarea ziarului Bursa. Autoritatea a precizat ca "prelungirea, incetarea sau modificarea mandatului directorilor care asigura conducerea executiva a societatii se poate efectua numai de catre organul statutar al BVB SA care a incredintat aceste responsabilitati, respectiv Consiliul Bursei, daca contractele de mandat ale conducatorilor nu au prevederi exprese referitoare la mandatul acestora", potrivit Bursa.

Abonamentele de sanatate suportate de angajator, scutite de impozit, de astazi. Angajatorii care vor suporta abonamentele de sanatate ale salariatilor in plafonul de 400 euro anual vor fi scutiti de impozit pentru acestea, incepand de astazi, 3 septembrie. Ordonanta care aduce aceasta noutate a fost publicata in Monitorul Oficial din data de 31 august. Prin aceasta, abonamentele de sanatate suportate de angajator nu vor mai fi supuse impozitarii pe venitul din salarii daca au o valoare maxima de 400 de euro anual, scrie Adevarul.

Ce solutie a gasit Danemarca, tara cu cele mai mari taxe din lume, pentru a stimula angajarile si a reduce deficitul de forta de munca. Danemarca vrea sa evite o adancire a deficitului de forta de munca si propune un amplu plan de reducere a taxelor in tara cu cele mai mari taxe din lume. Guvernul propune taierea cotizatiilor pentru fondurile de pensii si pentru masini, pentru a incuraja mai multa lume sa munceasca. "Trebuie sa fie mai ieftin sa fii danez", a spus ministrul de Finante al tarii. Danemarca are cel mai ridicat procent in PIB din taxe dintre toate tarile dezvoltate. Continuarea pe StirileProTv.