Cresc amenzile, dar si punctul de pensie - efectul de domino al mutarii contributiilor la angajat. Intentia Guvernului de a muta contributiile de la angajator la angajat va avea mai multe efecte secundare cu impact asupra buzunarelor romanilor: pensiile si contributiile la pensii se vor majora, insa amenzile rutiere vor creste. De la 1 februarie 2017, punctul-amenda este de 145 de lei, majorat fata de valoarea anterioara de 125 de lei. Aceasta majorare a avut loc deoarece salariul minim a crescut atunci la 1.450 de lei, fata de 1.250 de lei. Majorarea pensiilor va fi resimtita insa incepand cu anul 2019, deoarece punctul de pensie se stabileste la inceputul anului, informeaza Adevarul.

BusinessFoto: Colaj foto

Patronat: Criza de muncitori ar putea forta strainii sa isi mute fabricile din Romania. Criza de muncitori calificati cu care se confrunta piata constructiilor ar putea determina producatorii straini sa isi mute fabricile din Romania si va opri alte potentiale investitii care vizau tara noastra, se arata intr-un punct de vedere inaintat de patronatul producatorilor de prefabricate din beton primului-ministru si ministrului Muncii. Producatorii atrag atentia ca sectorul constructiilor are nevoie imediata de fierari betonisti, sudori, tamplari, lacatusi mecanici, electricieni, macaragii, zidari si instalatori, meserii care in ultimii ani au inregistrat scaderi consecutive, odata cu atingerea varstei de pensionare de catre un numar mare de persoane calificate in aceste domenii si migrarea spre Occident a unui procent semnificativ din resursele umane specializate si inca active, anunta Capital.ro.

Speranta de munca: Romania - locul 25 in UE din 28. Romania se afla pe locul 25 intre cele 28 de state din UE in ceea ce priveste speranta de ani de munca pe parcursul vietii pentru persoanele cu varsta de 15 ani ( persoane active pe piata muncii, angajate sau neangajate), potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2016. Cu o medie la nivel national de 32,4 ani, ne situam semnificativ sub media europeana de 35,6 ani. In urma noastra (la mica distanta) se mai afla doar Croatia (32,1 ani), Bulgaria (31,7 ani) si Italia (31,2 ani), ceea ce confirma din punct de vedere social pozitionarea noastra de latini ai balcanilor. Desigur, exista o multitudine de factori implicati, dincolo de mentalitate, precum speranta de viata sanatoasa, legislatia sau emigratia, dar accentul vine din propria abordare a utilitatii muncii, scrie curs de guvernare.

Salariile la stat vor creste mai mult decat cele din privat, pe termen mediu. Cat vei castiga in anii ce vin. Discrepantele salariale intre cei care muncesc la stat si cei din privat se vor accentua in anii urmatori. Abia deceniul viitor salariul mediu platit in privat va creste mai mult decat cel platit de stat, potrivit datelor din prognoza guvernamentala. Salariul mediu din sectorul public a crescut mai mult decat cel din mediu privat anul trecut, o va face si in acest an si in urmatorii, dupa cum reiese din ultimele date ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Pana la inceputul deceniului viitor, in fiercare an cresterile salariale de la stat vor fi, in medie, mai mari decat cele din privat, iar diferenta de salarizare dintre cele doua mari categorii se va mari, scrie Economica.net.

Concurenta acerba intre cei mai mari retaileri de mobila. Kika deschide al doilea magazin din Bucuresti inaintea IKEA. Comertul modern de mobila si decoratiuni se afla pe un trend ascendent in ultimii ani, iar acest lucru se poate observa si din planurile de dezvoltare si deschideri de noi magazine de catre cei mai mari jucatori de pe piata romaneasca. Atat Ikea, cat si Kika, au anuntat ca isi vor astepta clientii la cel de-al doilea magazin in viitorul apropriat. Daca primul magazin kika, deschis in 2008, este situat in zona Militari in cadrul parcului "West Park Retail", noul magazin va fi amplasat in estul capitalei, in sectorul 3, pe bulevardul Theodor Pallady. La inceputul lunii septembrie s-a finalizat tranzactia de achizitionare a fostului magazin Obi de catre kika, iar deschiderea oficiala este preconizata pentru luna decembrie a acestui an, se arata intr-un comunicat al companiei, anunta Capital.ro.