Polarizarea drastica a economiei romanesti. Cifrele ignorate de masurile oricarui guvern. Concentrarea activitatii economice in tot mai putine companii mari, repartizarea teritoriala a acestora si problemele de capitalizare a majoritatii coplesitoare a firmelor romanesti sunt tot atatea vulnerabilitati ale Romaniei fata de socurile si competitia externe. Avertismentele analistilor, argumentate cu statistici ingrijoratoare, nu gasesc raspuns in politicile economice si fiscale ale autoritatilor. Aproximativ 3% din numarul firmelor din Romania genereaza 68% din totalul vanzarilor si angajeaza 41% din totalul de salariati, potrivit unui studiu recent al grupului de firme de consultanta CITR. Companiile luate in calcul au active de peste un milion de euro si sunt "companii de impact in Romania", potrivit studiului citat, informeaza curs de guvernare.

business reportFoto: Colaj foto

Guvernul a aprobat un memorandum privind redresarea Postei Romane. Guvernul a aprobat miercuri un memorandum ce presupune masuri pentru redresarea activitatii companiei nationale Posta Romana, intre acestea fiind cresterea veniturilor, reorganizarea companiei prin infiintarea centrelor de profit la nivel regional, dar si renegocierea contractelor existente. "Planul strategic cuprinde un set de masuri printre care cele mai importante vizeaza: cresterea veniturilor prin diversificarea produselor si serviciilor, utilizarea eficienta a fondurilor anuale primite de la Uniunea Postala Universala (UPU), bani care nu au fost folositi niciodata desi, in fiecare an, 200.000 de dolari au fost pusi la dispozitia companiei pentru dotari curente (cantare, scannere, cititoare de bare etc) si renegocierea contractelor existente cu agentii economici", a anuntat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, intr-un comunicat, potrivit Adevarul.

Rustler Romania estimeaza afaceri de peste 2,5 milioane de euro pentru acest an. Rustler Romania, sucursala furnizorului de servicii imobiliare Rustler Group - Austria, estimeaza ca in acest an afacerile companiei vor creste pana peste valoarea de 2,5 milioane de euro. Cresterile companiei, prezenta pe plan local de cinci ani, provin in mare parte din serviciile de Property si Facility Management oferite clientilor din sectorul cladirilor de birouri de clasa A si B, urmate de servicii oferite celor din sectoarele logistic, industrial, retail si sectorul medical privat. In prima jumatate a anului curent, Rustler Romania a securizat contracte noi prin: servicii de Property si Facility Management pentru cladiri de birouri de aproximativ 100.000 de metri patrati si pentru 65.000 de metri patrati din sectoarele industrial si logistic, consolidarea proiectelor din zona de vest a tarii, dar si centre comerciale de 25.000 de metri patrati, spune newmoney.

Romania si Bulgaria ar putea construi un nou pod la Giurgiu-Ruse. Consiliul de Ministri de la Sofia a aprobat, miercuri, un Memorandum intre Guvernele din Bulgaria si Romania pentru o analiza aprofundata a optiunilor privind constructia unui nou pod peste Dunare care sa lege orasele Ruse si Giurgiu, transmite BTA. In perioada ianuarie - august 2016, podul Giurgiu-Ruse a fost utilizat de 750.000 - 760.000 de vehicule in ambele sensuri de mers, iar in perioada similara a acestui an traficul a urcat la 1,370 milioane de vehicule. Podul peste Dunare de la Giurgiu-Ruse a fost inaugurat in 1954, iar ultima reparatie capitala a fost efectuata in 1997, conform Capital.

Bancile imprumuta sectorul privat mai putin decat inainte de criza. Rezultatul: impiedica revenirea la cresterea economica. Imprumuturile bancare catre sectorul privat din Romania au ajuns in 2016 la un nivel mai mic cu 26% fata de nivelul inregistrat inainte de criza financiara, impiedicand revenirea la cresterea economica, dezvaluie un nou studiu realizat de UHY, reteaua internationala de consultanta fiscala si audit. Conform UHY, in 2016, suma totala a imprumuturilor catre intreprinderile din Romania a fost de 50 de miliarde de dolari, sub nivelul de 70 de miliarde de dolari inregistrat in 2008. Pe de alta parte, la nivelul tuturor celor 24 de tari studiate la nivel mondial, imprumuturile bancare catre sectorul privat au crescut in medie cu 24% in aceeasi perioada in termeni absoluti, potrivit Adevarul.

Piata berii, in usoara crestere. Cat trebuie sa munceasca un roman pentru un litru de bere, fata de un german. Piata berii din Romania a crescut cu 2%, in primele sapte luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta "o evolutie moderata", anunta Asociatia Berarii Romaniei, care citeaza datele Deloitte. "(...) numai rezultatele finalului de an vor putea sa confirme, sau sa infirme, consolidarea acestui trend. Un factor determinant al evolutiei pozitive a pietei berii ramane in mod cert asigurarea in continuare a unui context economic si a unui cadru de reglementare predictibile, cele care au permis de altfel pietei berii ca incepand de anul trecut sa evolueze in mod natural, bazandu-se pe dinamica cererii si ofertei", a declarat Julia Leferman, directorul general al Asociatia Berarii Romaniei. Sectorul berii are un rol important in dezvoltarea economiei Romaniei, spun specialistii, dat fiind faptul ca are la baza o productie locala de 97% si foloseste ingrediente provenite din agricultura locala in proportie de 70%. Totodata, sectorul berii are si rolul de motor al economiei Romaniei, lucru confirmat de valoarea adaugata pe care o genereaza in domeniile conexte de activitate, valoare ce depaseste 860 de milioane de euro. In acelasi timp, contributia la bugetele de stat si locale este de peste 530 de milioane de euro, spun reprezentantii Asociatiei, informeaza newmoney.