Salariile romanesti si taxarea lor: o comparatie cu statele OECD. Topul pe sectoare de activitate. Castigul salarial mediu net pe 2016 a fost de 2.046 lei (echivalentul a 456 euro) pe luna, potrivit datelor prelucrate de INS. Acest indicator esential pentru economie a inregistrat o crestere de 10,1% fata de anul precedent, cea mai mare din UE. Analiza datelor INS arata si costul salarial lunar aferent platii acestui salariu, respectiv 3.493 lei (778 euro) pe salariat. Astfel, pentru fiecare 100 de lei achitati cu acte in regula, un angajator a trebuit sa aloce 170,72 lei pe costurile salariale, ceea ce inseamna ca statul a taxat munca depusa cu o cota totala efectiva de 41,4%. Este o valoare similara cu cea din Slovacia si situata peste media de 36% a organizatiei OECD (care grupeaza cele mai dezvoltate economii din lume) dar sub nivelul din marile economii europene precum Germania, Franta si Italia, unde acest indicator (tax-wedge in limba engleza) este situat la peste 45%. Mai aproape de noi, Ungaria a mers pe mana acestora, in timp ce Polonia (pe care poate ca ar fi util sa o luam drept model) s-a situat in apropierea mediei tarilor dezvoltate, scrie Curs de guvernare.

BusinessFoto: Colaj foto

Ce spun oficialii Renault despre noua Dacia Duster. A doua generatie a SUV-ului Duster, produs la uzina Automobile Dacia din Mioveni, a uimit asistenta de la Frankfurt Motor Show printr-un design evoluat si echipamente care par mai degraba rezervate vehiculelor din segmentele superioare. Prezentarea primelor imagini cu noul Dacia Duster, la sfarsitul lunii august, a creat un val de emotie in randul celor care apreciaza actualul model si a dat de gandit chiar si celor care sunt adeptii SUV-urilor mai scumpe. Aflat inca in postura de cel mai ieftin SUV european, noul Duster isi va pastra acest titlu ravnit de multi producatori chiar si dupa schimbarea de generatii, potrivit Capital.ro.

Piata de recrutare, in fierbere: investitorii straini vor sa creeze 1.500 de locuri de munca in tara noastra pana la finalul anului - Adecco. 1.500 de locuri de munca ar putea fi create pana la sfarsitul anului de catre companii straine care vor sa intre pe piata romaneasca. Cei mai multi investitori care vor sa vina in Romania sunt americani, urmati de englezi, francezi si germani, arata datele Adecco Professional Placement, jucator de top din piata de recrutare. Companiile angajeaza semnificativ in aceasta perioada pentru pozitii de business intelligence, data management, din contabilitate si domeniul financiar, toate cu studii superioare. "Observam o cerere foarte mare pentru pozitii de business intelligence, data management, contabilitate, vorbitori de limbi straine si pozitii in domeniul financiar - acestea sunt noile domenii cautate foarte intens. In paralel, avem posturile consacrate din vanzari, marketing, inginerie si IT, unde de asemenea, cererea este in crestere", anunta Economica.net.

Allview a lansat primul smartphone cu asistent vocal in limba romana. Allview, cel mai mare brand autohton de telefoane inteligente si tablete, a lansat, joi, noile smartphone-uri X4 Soul Infinity si X4 Soul Infinity Plus. Asistentul Vocal Interactiv (AVI) este numele primului asistent vocal in limba romana, dezvoltat de la zero de echipa de cercetare si dezvoltare Allview. AVI a fost lansat intr-o varianta beta, care va fi permanent updatata. Asistentul vocal poate scrie mesaje dictate, suna contactele din agenda, deschide "navigatia" si seteaza adrese prin comenzi vocale si modifica diferite setari ale telefonului, informeaza NewMoney.

Cum pot fi asigurati milioane de romani la preturi mici. TREND Conceptul de microasigurare este din ce in ce mai prezent in discutiile din piata romaneasca de profil. Motivul? Acestea sunt vazute ca o modalitate rapida de a ajunge la cei cu venituri mici si mai putin educati, in conditiile in care tara noastra ocupa ultimul loc in Europa in ceea ce priveste utilizare produselor de asigurare. Microasigurarile, acele polite care se adreseaza, in general, persoanelor cu venituri mici si cunostiinte putine in domeniul financiar, ar putea reprezenta o solutie pentru cresterea gradului de asigurare in Romania, cel mai mic din Europa. Aceasta parere este impartasita in ultima vreme nu doar la nivelul pietei asigurarilor, ci si in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara. Recentele furtuni din zona de vest a tarii au readus in discutie o problema mai veche a sistemului de asigurari obligatorii, gestionat de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor. Este vorba despre numarul de riscuri ce pot fi acoperite prin polita obligatorie, adica inundatie, alunecare de teren si cutremur, relateaza Capital.ro.

Daca Tarom nu poate, o fac strainii: O companie canadiana deschide primul zbor transatlantic de la Bucuresti. Compania aeriana Air Canada a anuntat lansarea unei rute directe, Montreal-Bucuresti. De la 1 mai 2017, romanii nu mai au nevoie de viza pentru a calatorii in Canada. Zborurile de sezon de la Montreal spre Bucuresti vor fi operate de doua ori pe saptamana, incepand cu data de 7 iunie 2018, iar ultimul va fi operat pe data de 5 octombrie 2018. Adiacent acestei rute, Air Canada va putea deservi pasagerii care calatoresc la Toronto, cu escala la Montreal, scrie Economica.net.