Ce este ROBOR, cum se calculeaza si de ce a explodat. ROBOR este un indicator de referinta pentru dobanzile la creditele in lei. O banca foloseste ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a va calcula dobanzile la ratele pe care le platiti in fiecare luna, adaugand o marja pe care o stabileste in functie de riscul pe care considera ca si-l asuma cand va acorda creditul. ROBOR se stabileste pe baza informatiilor furnizate de primele 10 banci din piata. Unele banci au cateodata surplus de bani (lichiditati), iar altele au nevoie de bani. Asadar, bancile se imprumuta una pe cealalta, in functie de nevoi, iar la aceste imprumuturi aplica dobanzi. Cu cat banii din piata sunt mai putini, cu atat ei devin mai valorosi, astfel ca dobanzile la ei vor creste. Iar ROBOR este o rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania se imprumuta intre ele, el calculandu-se zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de primele 10 banci selectate de catre Banca Nationala. Cu alte cuvinte, cu cat nevoia de bani este mai mare, cu atat si media dobanzilor creste, deci automat si ROBOR creste, informeaza Adevarul.

BusinessFoto: Colaj foto

Ce se ascunde in spatele profiturilor din asigurarile romanesti. Piata autohtona de asigurari inregistreaza cresteri peste asteptari. Conform cifrelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), primele sase luni ale acestui an au fost printre cele mai profitabile din istoria pietei. Rezultatul pozitiv obtinut de asiguratori a crescut in primul semestru al acestui an cu mai bine de 110% fata de perioada similara a anului trecut. Totusi, semnele nu sunt deloc bune avand in vedere ca pe segmentul RCA (asigurari auto obligatorii), care reprezinta jumatate din toata piata, doar doi jucatori conteaza cu adevarat, iar cel de-al treilea incearca sa se mentina in cursa. Liderul absolut al pietei de RCA este insa cea mai reclamata companie din Romania, cel mai slab platitor, o firma care a trecut razant pe langa faliment, scrie Capital.

Curentul din Romania a ajuns mai scump decat cel din Franta sau Germania. Datele DG Energy, Directoratul pentru Energie, organism al Comisiei Europene, arata ca, in al doilea trimestru al acestui an, pretul mediu angro al energiei electrice vandut pe platformele de tranzactionare (wholesale baseload electricity prices) era, in Romania, peste media europeana si peste pretul raportat in mai multe state din vestul Europei. Astfel, in Romania se inregistra un pret mediu de 41 de euro/MWh, peste media europeana de 37 de euro/MWh, conform datelor DG Energy. Este mai mult decat in statele din zona noastra, cu exceptia Ungariei, si vorbim despre tari in care ponderea energiei din surse fosile, deci mai scumpe, este mai mare decat in Romania - spre exemplu, in Polonia pretul a fost de 35,6 euro, iar in Bulgaria 35,4 euro.Preturile de la noi au fost mai mari decat cele din Germania, Austria, Franta si chiar Irlanda, ca sa nu mai vorbim despre tarile nordice, acolo unde energia din surse hidro este totusi foarte intalnita, relateaza Economica.net.

Cum arata Romania in 8 aprilie 1999, cand ROBOR-ul era 148%. Deasupra vajaie din cand in cand avioane americane, spre si dinspre bombardamentele din Iugoslavia. La televizor se perinda stiri despre razboiul din vecini, guvernul Radu Vasile si taranisti, iar telespectatorii se impart, la ceas de seara, intre Chestiunea Zilei si Marius Tuca Show. Rapid Bucuresti se indreapta spre titlul de campioana, iar presedintele Americii e Bill Clinton. Este 8 aprilie 1999, indicele ROBOR la 3 luni atinge recordul istoric de 148,81% si nimanui nu-i pasa. 1999 a fost anul prabusirii Bancorex si a Bancii Agricole, doua dintre scandalurile rasunatoare ale perioadei de tranzitie. Situatia economica era marcata, in 1999, de o resurgenta a inflatiei si de cresterea puternica a dobanzilor in prima parte a anului. Indicele ROBOR la trei luni batea record dupa record, insa evolutia trecea neobservata deoarece creditarea bancara catre populatie era practic inexistenta. Sansele ca un roman obisnuit sa primeasca bani imprumut de la o banca erau nule, scrie Economica.net.

Belgienii de la Atenor cumpara teren in cea mai fierbinte zona din Bucuresti. Tot mai multi investitori se aduna aici. Dezvoltatorul cu capital belgian Atenor a anuntat ca pana la finalul anului va finaliza achizitia unui teren de circa 11.600 de metri patrati in zona Expozitiei din Bucuresti unde va construi un nou proiect de birouri. Pretul platit de investitor poate fi estimat la circa 8 mil. euro, pe baza tranzactiilor incheiata in acesta zona anul acesta. Zona Expozitiei, unde va incepe acest proiect, a devenit cel mai fierbinte punct de pe harta imobiliara a Bucurestiului in acest an. Aici s-a anuntat constructia a sase cladiri de birouri, 1.800 de locuinte si transformarea unor vechi hale expozitionale in spatii de inchiriat. Belgienii vor sa ridice pe acest teren un complex de birouri in suprafata de 44.000 mp, care ar atrage o investitie de peste 80 mil. euro, potrivit estimarilor Capital.

Investitiile straine au depasit 70 de miliarde de euro. Venitul lor net - 3% din PIB. Soldul investitiilor straine directe (ISD) in economia Romaniei a ajuns anul trecut la 70.113 milioane euro, echivalentul a ceva mai mult de 41% din PIB-ul anual. Datele centralizate si publicate de BNR arata ca 70% din aceasta suma (48.964 milioane euro) s-a constituit in aport la capitalurile proprii (inclusiv profitul reinvestit) ale firmelor straine. Restul de 30% a fost reprezentat de creditul net primit de acestea din afara tarii (21.149 milioane euro). Fapt pozitiv, care trebuie subliniat cum se cuvine, la un rezultat al majorarii ISD pe ansamblul domeniilor de activitate cu circa patru miliarde si jumatate euro, investitiile noi in industria prelucratoare au depasit pragul de 2 miliarde de euro. Ele au fost urmate, la mare distanta, de sectorul de intermedieri financiare (800 de milioane de euro) si comert (609 milioane euro), anunta Curs de Guvernare.