Gandul: UE ne cere sa scumpim gazele in 2008 cu 70%
Dacă România va da curs solicitării UE, în mai puţin de 12 luni, cei doi producători de gaze, Petrom, companie controlată de austriecii de la OMV, şi Romgaz, deţinută de statul român, ar trebui să urce preţul cu 120 de dolari mia de metri cubi, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 70%. Dar problema nu se opreşte aici. Cele două companii asigură doar 60% din consumul intern de gaze, restul de 40% vine din Rusia. Preţul pe care îl plătesc românii pe gazul rusesc este mai mare decât media europeană, şi anume 370 de dolari mia de metri cubi. Firmele autohtone achiziţionează gazul de la distribuitori la un preţ în jur de 250 de dolari mia de metri cubi, adică o medie între preţul din producţia internă şi cel din import.
În situaţia în care România se aliniază la preţurile externe, companiile din ţara noastră vor lua gaz mai scump cu 100 de dolari pe mia de metri cubi. Cei mai afectaţi de această măsură sunt companiile din industria chimică, o mare parte din ele fiind controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, cele din industria cimentului, adică Lafarge, Carpatcement şi Holcim, firmele din industria sticlei, a porţelanului şi ceramicii, din cea a medicamentelor şi maselor plastice şi, nu în ultimul rând, producătorii de pâine, mari consumatori de gaze naturale. De asemenea, vor fi afectaţi şi consumatorii captivi, care reprezintă 20% din consumul anual de gaze.
Gandul

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”