Analiza om cu om: Membrii guvernului care au decis split TVA isi protejeaza firmele proprii de split TVA. In democratie, puterea exemplului este o modalitate des utilizata de oficiali ai statului pentru a demonstra justetea deciziilor asumate. Nu vezi prea des sa se intample asa ceva in Romania si nu se intampla nici in cazul specific al modificarilor adoptate la regimul TVA: 11 membri ai guvernului detin sau sunt actionari (potrivit declaratiilor de interese postate pe site-ul oficial al guvernului) la companii private, insa niciuna dintre acestea nu a intrat in sistemul optional al platilor defalcate a TVA. Insasi compania la care premierul Mihai Tudose are actiuni, a evitat la 01 octombrie inscrierea la split TVA, in ciuda avantajelor fiscale oferite de actionarul sau, primul ministru Tudose. Sigur, nu te mai poti ocupa si de afaceri atunci cand ai decis sa te dedici binelui general, deci este de bun simt sa presupunem ca cei care au intrat in guvern au predat altcuiva "cheile" propriei afaceri, conformcurs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

4,68 milioane pensionari, la finele lunii august. Pensia medie, in valoare de 1.070 lei - Casa Nationala de Pensii. Un numar de 4.679.789 pensionari de asigurari sociale era inregistrat la finele lunii august 2017 in Romania, iar pensia medie a fost de 1.070 lei, cu 140 lei peste cea din perioada similara a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Conform datelor oficiale, numarul celor care s-au pensionat la limita de varsta era de 3.502.147 persoane, dintre care 1.938.067 femei, in timp ce pensia medie se situa la 1.073 lei. Pensie anticipata partiala au primit, in august, 78.906 persoane (803 lei, pensie medie) si pensie de invaliditate 576.767 persoane (pensie medie de 626 lei), dintre care 47.369 persoane pentru gradul I de invaliditate (508 lei, pensie medie). In aceeasi luna, pensia de urmas s-a acordat unui numar de 499.183 de persoane (556 lei pensia medie), in timp ce ajutor social au primit 375 pensionari (264 lei), spuneeconomica.net.

Starbucks deschide prima cafenea drive thru in Militari Shooping. Strabucks, cel mai popular lant de cafenele din lume, va deschide anul acestea o cafenea de tip drive thru in centru comercial Militar Shopping. "Vrem sa deschidem intre zece si douazeci de locatii noi in 2017, adica mai multe decat in 2016, cand am deschis 9 cafenele. In urmatorii doi ani vom angaja circa 500 de oameni in mai multe posturi, de la barista pana la pozitii de senior. Vom patrunde in doua noi orase, dar vom deschide si unitati in orase unde suntem deja prezenti. Pana in 2020, vrem sa dublam numarul cafenelelor", a declarat Mateusz Sielecki, managing director al Starbucks pentru Romania si Bulgaria. Cafeneaua drive thru este localizat vizavi de restaurantul KFC drive thru din complexul Militari Shopping. Starbucks Romania opereaza prin dezvoltatorul international de restaurante AmRest, din care fac parte mai multe branduri la nivel international, printre care KFC, Pizza Hut, Burger King, La Tagliatella si Starbucks, conformcapital.

Preturile benzinei si motorinei au crescut in ultima saptamana, ulterior momentului majorarii accizei. Preturile benzinei si motorinei au continuat sa se majoreze in ultima saptamana, dupa finalizarea ultimei etape de majorare a accizelor. In prezent, atat benzina, cat si motorina costa peste 5 lei pe litru. Duminica trecuta, companiile comerciante de carburanti au surprins piata majorand cu numai 5 bani pe litru cele doua tipuri de combustibili in pofida faptului ca majorarea accizelor era de 16 bani pe litru (19 bani in urma aplicarii TVA). In aceasta saptamana, insa, OMV Petrom, de exemplu, a scumpit benzina cu 7 bani pe litru, iar motorina cu 8 bani pe litru. Daca luni un litru de benzina putea fi cumparat la statia OMV Petrom din Soseaua Mihai Bravu nr. 321 cu 4,98 lei, iar unul de motorina cu 5,03 lei, vineri dimineata, la aceeasi statie, benzina costa 5,05 lei/l, iar motorina 5,11 lei/l. Preturi similare sunt inregistrate si la statia Rompetrol de pe Soseaua Mihai Bravu nr. 473-483: 5,06 lei/l la benzina si 5,11 lei/l la motorina. Fata de preturile din 30 septembrie, Rompetrol a scumpit atat benzina, cat si motorina cu 9 bani pe litru, conformprofit.ro.

Primaria Sectorului 4 vrea sa largeasca doua strazi cu 18 milioane de lei. Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectelor de supralargire a strazilor Luica si Turnu Magurele, cu o valoare totala a investitiei de circa 18 milioane de lei, cu TVA. Lucrarile de supralargire au loc in contextul in care circulatia pe cele doua strazi din Sudul Capitalei se desfasoara in prezent cu dificultate. Conform hotararilor Consiliului Local din 17 august, respectiv 27 august, supralargirea strazilor Turnu Magurele si Luica va costa 9,59 de milioane de lei, respectiv 8,71 de milioane de lei. Pe langa supralargirea celor doua strazi, in Sectorul 4 vor mai avea loc si alte lucrari edilitare, conform declaratiilor pentru Bucuresti FM ale primarului Daniel Baluta. O lucrare de infrastructura, care a si inceput, este supralargirea la doua benzi pe sens a Soselei Berceni, pe toata lungimea acesteia, de la Piata Sudului, pana la Soseaua de Centura. In acest moment, se lucreaza, deja, pe tronsonul Piata Sudului-intersectia cu strada Ion Iriceanu, potrivit edilului. Printre investitiile care au inceput, deja, se numara si constructia unei parcari pe Bulevardul Constantin Brancoveanu. Au inceput, de asemenea, lucrarile la parcarea de tip park&ride de langa statia de metrou IMGB, a declarat Daniel Baluta, spuneeconomica.net.

Amazon, Apple, McDonald's, anchetate de Comisia Europeana. Comisia obliga Irlanda, in instanta, sa incaseze de la Apple impozite in valoare de 13 miliarde de euro. Amazon are de plata 250 de milioane taxe in Luxemburg. Bruxellesul este cu ochii pe cei care ocolesc fiscul. Comisara europeana pentru Concurenta Margrethe Vestager este considerata o persoana netematoare si determinata. Ea vrea acum sa continue lupta impotriva marilor concerne care incearca sa evite plata unor taxe in UE. Vestager se ocupa rand pe rand de toate cazurile aparute de la preluarea mandatului de catre actuala Comisie. In principiu, fiecare stat membru este responsabil pentru politica sa fiscala. Totusi, Comisia Europeana este de ceva vreme cu ochii pe marile concerne care ar fi primit avantaje fiscale din partea unor state membre. Comisia vrea sa evite astfel incalcarea legilor concurentei. "Trebuie sa impiedicam statele membre sa ofere ajutoare incorecte unor mari companii. Acestea nu au voie sa beneficieze de avantaje de care alte firme locale nu se bucura", spune comisara pentru Concurenta. Acesta ar fi si scopul legislatiei europene: "Firmele trebuie sa se impuna prin prestatia lor pe piata libera." Daca unele companii primesc ajutoare de stat interzise, sub forma unor scutiri de taxe, atunci este afectata negativ competitia din piata, informeazaCapital.

Aritmetica bate politica: Sistemul salarizarii bugetare e bazat doar pe transferul de contributii de la angajator la angajat. Guvernul ameninta sindicatele cu demisia. Negocierile dintre guvern si sindicate pe tema transferului tuturor contributiilor sociale la angajat au esuat vineri. Executivul a avertizat sindicatele ca daca se va renunta la aceasta masura Cabinetul Mihai Tudose isi va da demisia, intrucat nu mai poate aplica programul de guvernare PSD - ALDE, program aprobat de Parlament si publicat in Monitorul Oficial. Fara acest transfer al contributiilor, pica intreaga constructie a sistemului de salarizare din sectorul public, intrucat bugetul nu poate suporta impactul de 63 de miliarde de lei pana in 2022, cat ar insemna aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea. Cu mutarea contributiilor, potrivit calculelor guvernului, impactul va fi de 42 de miliarde pana in 2022. In finalul intalnirii, premierul le-a spus sindicalistilor ca vor fi informati in privinta deciziei luate dupa ce guvernantii se vor intalni si cu patronatele. Guvernul a explicat ca nu se mai poate renunta la transfer, intrucat a intrat in vigoare prima componenta a pachetului de modificari privind munca si impozitarea acesteia - Legea salarizarii, potrivitcurs de guvernare.