Business Standard: Tarile cu piata muncii deschisa, ocolite de emigrantii romani si bulgari
Cipru, Republica Ceha, Estonia,Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia au decis sa elimine restrictiile privitoare la accesul liber pe piata muncii. Totusi, la un an dupa aderare, romanii raman fideli destinatiilor cu care s-au obisnuit: Italia (31%), Spania (17%), Germania (8%), SUA (5%), Ungaria (4%) si Franta (4%). “Este o chestiune psihologica.
In aceste tari a inceput migratia acum opt-zece ani si oamenilor le-au ramas in minte aceste destinatii. In plus, se plateste mai bine decat in alte tari care ofera drept de munca”, afirma Isabella Berghoffer, Managing Director Royalty Jobs International.
Destinatiile preferate pentru emigratie au de castigat de pe urma romanilor si bulgarilor. De exemplu, extinderea UE din 2004 a avut un efect pozitiv asupra economiei Germaniei, contribuind la cresterea produsului intern brut cu 1%, iar cea de-a doua extindere este de asteptat sa aiba acelasi rezultat.
In Italia, unde cei trei milioane de imigranti reprezinta 8% din forta de munca, rata angajarii acestora este cu 13% mai mare decat a italienilor. Forta de munca ilegala produce intre 15,9% si 17,6% din produsul intern brut. In Franta, imigrantii reprezinta 5,3% din forta de munca. In prezent, mai mult de 2,5 milioane de romani muncesc in strainatate, si migratia continua.
Integral in Business Standard

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri