Romania, din nou "tigrul Europei" - rata copiilor expusi riscului saraciei, cea mai mare din UE. In Romania existaa 1,8 milioane de copii expusi riscului saraciei si excluderii sociale, potrivit unei statistici Eurostat. Procentual, aproximativ jumatate dintre minori se aflau in aceasta situatie (49,2% din totalul persoanelor cu 0 - 18 ani), ceea ce inseamna o pondere aproape dubla fata de media europeana - de 26,4%. In termeni absoluti, numarul s-a redus ￯ de la 1,859 de milioane de copii, in 2010, la 1,8 milioane, in 2016. Trebuie mentionat insa ca perioada a fost marcata de o scadere ingrijoratoare a nasterilor, potrivit cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Inca 2 milioane euro pentru studiul de fezabilitate "invizibil" al autostrazii Sibiu-Pitesti. Compania de Drumuri ar trebui sa anunte primii constructori. Compania Nationala de Administrate a Infrastructurii Rutiere achita patru facturi. in valoare totala, de aproximativ 2 milioane euro pentru autostrada Sibiu-Pitesti. Dupa trei luni de la rezilierea contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate privind autostrada Sibiu-Pitesti si de la confirmarea conducerii CNAIR ca noul SF este o copie "la indigo" a documentelor din 2008, asocierea Spea Engineering SA Roma Italia Sucursala Bucuresti-TecnicConsulting Engineering Romania deconteaza facturi de milioane de lei, potrivit Capital.

Cel mai mare profit al sistemul bancar dupa criza: 4,1 miliarde de lei la noua luni. Dupa performantele din 2016 si seriile de cresteri din trimestrul I si II, sistemul bancar romanesc inregistreaza un nou record: profitul la 9 luni raportat de BNR a fost de 4,1 miliarde de lei, circa 900 de milioane de euro, in crestere accelerata fata de cele inregistrate in ultimii doi ani in aceeasi perioada, fiind cel mai mare de dupa anul 2008. Totodata, rata creditelor neperformante a coborat sub 8%, la 7,96%, Economica.net.

Cu fix 30 de zile lucratoare inainte de aplicarea noii fiscalitati, planurile companiilor pe 2018 sunt blocate de lipsa normelor de aplicare. Companiile mari si mici nu isi pot face bugetele decat aproximativ, pentru ca multora dintre marile schimbari impuse mediului de afaceri prin ordonante de urgenta le lipsesc normele de aplicare. Ministerul Finantelor Publice inca lucreaza la normele de aplicare la OUG 79 / 2017 care a comis modificari substantiale in Codul Fiscal. Altii, inclusiv unii consultanti fiscali, dau ca sigura adoptarea normelor in decembrie. Fiecare zi de intarziere face cu atat mai grea activitatea companiilor, mai ales a celor mari si care isi au firmele mama in alte tari, potrivit cursdeguvernare.ro.

Drumul catre nicaieri - modificarile fiscale care dau peste cap economia. Guvernul condus de Mihai Tudose scoate in fata cresterea PIB si incearca, astfel, sa acopere haosul creat de modificarile fiscale adoptate prin Ordonanta de Urgenta si care ar trebui sa se aplice din prima zi a anului viitor, ca si deprecierea monedei nationale si majorarea dobanzilor de referinta pentru creditele bancare. Ingrijorari referitoare la evolutia economiei au aparut deja de la toate partile implicate in economie, de la BNR si Comisia Europeana pana la sindicate si patronate, dar Executivul, sustinut si de majoritatea Parlamentara, nu le ia in seama, potrivit Capital.

Inca un pas catre finalizarea Aeroportului Brasov. Consiliul Judetean scoate la licitatie lucrari de 35 milioane de lei. CJ Brasov a publicat luni anuntul de licitatie "Aeroportul International Brasov" Ghimbav etapa a III-a - Executie cale de rulare Alfa, platforma de imbarcare debarcare si extindere a retelelor de canalizare si drenaj, potrivit Economica.net. Valoarea estimata a lucrarilor este de 35 de milioane de lei (7,7 milioane de euro), fara TVA iar durata lor este de patru luni. Termenul limita de depunere a ofertelor este 27 decembrie 2017, acestea urmand sa fie evaluate pana pe 22 ianuarie 2018. In proiectul tehnic realizat de Search Corporation sunt cinci obiective noi care ar urma sa fie executate, potrivit BizBrasov.ro.