De ce se avanta Banca Transilvania sa cumpere 39% dintr-o banca importanta din tara "miliardului disparut". In plin proces de negociere a preluarii Bancpost - subsidiara locala a Eurobank - Banca Transilvania (BT), a doua cea mai mare banca din Romania, si-a anuntat intentia de a cumpara 39% din capitalul social al Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova. Daca tranzactia va fi parafata, BT si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 8,6% - vor detine impreuna pachetul majoritar al Victoriabank. In ceea ce priveste alegerea Republicii Moldova pentru prima achizitie peste hotare, printre argumentele enumerate se regasesc potentialul de crestere, similaritatile culturale, dar si proximitatea pietei, scrie New Money.

Business reportFoto: Colaj foto

Multinationalele care nu trimit Fiscului rapoartele financiare risca amenzi de pana la 100.000 lei. Companiile multinationale mai au la dispozitie mai putin de o luna si jumatate pentru a depune la ANAF anumite formulare fiscale, ca urmare a transpunerii in legislatia din Romania a Directivei UE 881/2016 privind schimbul automat al rapoartelor pentru fiecare tara in parte (CbCR). Companiile care nu se conformeaza pot fi amendate de autoritatile fiscale din Romania cu sume cuprinse intre 30.000 lei si 100.000 lei pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a raportarilor pentru fiecare tara in parte CbCR, informeaza Adevarul.

Un roman stabilit in SUA a dezvoltat pentru Lamborghini masina sport a viitorului. Fost olimpic international la Chimie, Dinca s-a mutat in 1999 din Fagaras in SUA, pentru a se inscrie la cursurile Princeton University. Dupa un program de doctorat in Chimie, la Universitatea din California, in Berkeley, a obtinut un post de postdoctorand la Massechussets Insitute of Thechnology, iar din 2010 este profesor la Catedra de Chimie Anorganica a universitatii. Pentru a gasi noi sisteme de stocare a energiei si materiale inovatoare, Lamborghini a lansat anul trecut un parteneriat cu doua laboratoare ale MIT -"Dinca Research" (chimie) si Inginerie Mecanica, potrivit New Money.

Europenii profita de boom sa-si ajusteze deficitele. Romania merge in directia opusa. Din 2014 pana in 2017 UE 28 a avut cresteri economice solide, in jur de 2% in fiecare an. In acelasi interval, Romania a alergat tot mai repede, pornind de la o crestere de 3% si ajungand anul acesta sa testeze un impresionant 9%. Din punct de vedere al finantelor publice, statele europene s-au folosit de avansul economiilor pentru a-si reduce deficitele bugetare, luand masuri anti-ciclic - de pastrare sau reducere a cheltuielilor publice. Romania a procedat insa invers. In ciuda cresterilor economice foarte mari, precizate anterior, guvernele din ultimii doi ani au inversat evolutia deficitului bugetar, indicator care parea la un moment dat ca merge in directia buna, relateaza Economica.net.

Vasilescu: "Noi n-am spus niciodata ca prin acest transfer de contributii cresc salariile". "Pentru bugetari vor fi cresteri de 25% pe brut, 4% pe net". Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca salariile nu vor scadea "in niciun caz" din cauza trecerii contributiilor de la angajator la angajat, precizand insa ca n-a spus niciodata ca prin acest transfer cresc salariile. Totodata, ea a atras atentia ca : "N-a spus niciodata ca prin acest transfer de contributii cresc salariile". "Pentru ca noi avem alte parghii sa crestem salariile: prin legea salarizarii, prin hotarare de Guvern de crestere a salariului minim pe economie, prin mai multe beneficii pe care le dam firmelor, scrie Adevarul.