Cheltuieli exagerate si gresit directionate: Bugetul 2017 intra pe "ultima suta de metri" cu un deficit de 4,5 ori mai mare decat anul trecut. In timp ce veniturile dupa primele 10 luni exprimate ca procentaj din PIB au ajuns la cea mai mica valoare din ultimii zece ani, cheltuielile au crescut inapoi spre valoarea din 2015, ceea ce a condus la intrarea pe "ultima linie dreapta" a bugetului pe 2017 cu un deficit cam de patru ori si jumatate mai mare decat in anul precedent, potrivit cursdeguvernare.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Starea bugetului: OK la TVA. Salariile au fost marite la stat cu banii de autostrazi. Principala veste in ce priveste bugetul national, asa cum a fost executat de autoritati in primele zece lui din 2017, este ca veniturile statului din TVA au intrat pe plus, in premiera, dupa ce cota standard de TVA a fost redusa de la 20% la 19% la 1 ianuarie. Vesti mai putin bune sunt ca taxele si impozitele contribuabililor suporta cresteri de salarii de peste 20% la stat. Guvernul a oprit investitiile publice in infrastructura ca sa poata plati majorarile de venituri ale propriilor angajati fara sa puna in pericol finantele nationale, scrie Economica.net.

Cum iti cumperi CASCO la un pret de trei ori mai mic. "Decontare directa" si este un produs nou de asigurare, adaugat politei RCA, care transforma simpla polita de raspundere intr-o asigurare CASCO partiala. Concret, in cazul in care un sofer care a cumparat si optiunea "decontare directa" este lovit de un alt sofer, reparatia masinii sale nu va fi platita de catre asiguratorul soferului vinovat, ci de propriul asigurator. Abia ulterior, cele doua firme se vor regla intre ele, potrivit Capital.

Avertisment al antreprenorilor de constructii: Ponderea sectorului in PIB a scazut sub 5%, desi potentialul este de aproape 10%. Daca in 2016 productia realizata in sectorul constructiilor a fost de 9,64 miliarde de euro, pentru acest an este prognozata o productie de 8,96 miliarde de euro, potrivit reprezentantilor ARACO. Totodata, si ponderea sectorului constructiilor in Produsul Intern Brut a scazut pana sub 5%, desi potentialul domeniului este de aproape 10%, spun specialistii, potrivit New Money.

Cei mai mari angajatori, judet cu judet. Principalii angajatori sunt investitori straini. La polul opus, in estul si nord-estul tarii, cei mai mari angajatori sunt de stat, existand nu mai putin de 7 judete in care un spital, o directie de protectie a copilului sau chiar Consiliul Judetean sunt cei mai mari angajatori. In Bucuresti, situatia este putin diferita, avand in vedere ca cei mai mari angajatori sunt, de fapt, companii de stat sau private care activeaza in intreaga tara, potrivit Adevarul.

Lazea, BNR: Fara stoparea relaxarii fiscale si salariale in 2018, Romania nu va mai indeplini niciun criteriu de aderare la euro. Romania are si va avea in 2018 printre cele mai mari deficite de cont curent si deficit bugetar. Sunt cateva semne clare de supraincalzire a economiei, pe care le-a identificat economistul sef al BNR, Valentin Lazea. In plus, acesta arata ca Romania risca sa nu mai indeplineasca anul viitor niciunul din criteriile tratatului de la Maastricht (privind aderarea la euro), dupa ce, in 2015, le indeplinea pe toate, potrivit Economica.net.

Chinezii au lansat un smartphone mai scump decat iPhone X. E disponibil si in Romania. Huawei Mate 10 Pro Porsche Design se remarca prin specificatii cheie precum Kirin 970, primul procesor AI din lume pentru smartphone-uri cu o unitate dedicata de procesare neurala (NPU), noul sistem dual-camera Leica, cu functii bazate pe Inteligenta Artificiala, precum AI Motion Detection, Real-Time Scene, Object Recognition si AI Accelerated Translator, potrivit Capital.