Fondul Monetar European si "super-ministrul" politicilor economice: Comisia Europeana prezinta pe 6 decembrie planul de infiintare.Comisia Europeana va prezenta pe 6 decembrie planul privind infiintarea Fondului Monetar European (FME), care va avea un buget initial de 500 de miliarde euro, potrivit El Pais, publicatie ce a avut acces la documentul de 47 de pagini. Acest FMI al Europei va putea salva statele membre de intrarea in incapacitate de plata, in schimbul asumarii de catre acestea a unor reforme, asa cum a facut Mecanismul European de Stabilitate (ESM) in cazul Greciei, Irlandei si Spaniei. Noua institutie va gestiona, de asemenea, un buget anticriza pentru zona euro si va avea capacitatea de a se imprumuta de pe piete. "Au trecut aproape 16 ani de cand primele facturi si monede euro au intrat in viata de zi cu zi a europenilor", se spune in introducerea documentului pentru crearea FME, noteazaCurs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Investitiile prevazute de Metrorex in 2017 scad in bugetul rectificat cu 140 de mil. lei. Cheltuielile pentru investitii ale Metrorex prevazute pentru anul in curs scad cu 140 de milioane de lei in proiectul bugetului de venituri si cheltuieli rectificat al companiei, fata de varianta publicata la sfarsitul lunii martie 2017, potrivit Ministerului Transporturilor. In documentul din martie, compania avea prevazute pentru 2017 cheltuieli pentru investitii in suma de 1,148 miliarde lei, din care 1,119 miliarde lei alocatii de la buget. Conform proiectului rectificat, cheltuielile pentru investitii se ridica la 1,008 miliarde de lei, din care 978,483 milioane de lei alocatii de la buget. Veniturile totale "prinse" in bugetul rectificat sunt de 1,377 miliarde de lei, egale cu cheltuielile totale, si sunt in scadere si acestea fata de varianta initiala, unde erau estimate la 1,735 miliarde de lei, scrieCapital.

Romanii nu se mai inghesuie ca altadata sa deschida afaceri in comert. Care sunt industriile mai "rafinate" care ii atrag pe antreprenori. In primele noua luni ale anului, putin peste 112.000 de firme au fost infiintate pe plan local, in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor de la ONRC. Romanii migreaza catre noi domenii mai "sofisticate" pentru deschiderea unui startup: numarul de noi firme axate pe activitati stiintifice si tehnice a crescut in primele noua luni cu 33%, la aproape 10.200, in timp ce in industria prelucratoare s-au infiintat aproape 10.900 de companii, in crestere cu 146% fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza New Money.

Ministerul Transporturilor a aprobat cererea de finantare a Metrorex pentru modernizarea statiilor de metrou. Ministerul Transporturilor a aprobat cererea de finantare depusa de Metrorex pentru modernizarea celor 41 de statii de metrou, prin instalarea a 1.352 instalatii de acces si a 139 de automate pentru vanzarea cartelelor. Valoarea totala a proiectului este de 181.781.313,37 lei si este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, scrie Adevarul.

Preturile la gaze pentru romani: ponderea taxelor este a treia cea mai mare din UE. Cea mai mare pondere a taxelor si impozitelor in structura pretului gazelor pentru consumatorii casnici s-a inregistrat in Danemarca (55% din pret), Olanda (53%), Romania (47%) si Suedia (44%), in primul semestru al acestui an, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat). Media UE este de 26%. Cele mai reduse ponderi in pret ale taxelor au fost inregistrate in Marea Britanie (7%), Luxemburg (10%), Grecia (16%), Bulgaria, Cehia, Lituania si Slovacia (17%). La electricitate ponderea taxelor in preturile pentru populatie din Romania este de 27%, sub media europeana de 37%, dar mult peste cele mai mici ponderi de 12 - 18% in tarile balcanice si 18 % in Turcia, fara a mai pomeni Malta cu 5%, potrivitCurs de Guvernare.