Business report: Cat de unita e Romania dupa 99 de ani: Bucurestiul, campion la venituri si PIB, Nord-Estul la polul saraciei; Statul a gasit in 2017 venituri suplimentare sau nedeclarate de 245 milioane lei dupa controale la persoane fizice; Cum s-a schimbat harta rutiera si feroviara din Romania in ultimele trei decenii.
S-a dat startul cadastrarii gratuite din bani europeni. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a publicat lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. Romania a atras peste 310 mil. euro prin Programul Operational Regional 2014-2020. In cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara, ce vizeaza inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania pana in 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judetele tarii care vor beneficia de fonduri europene. Lista localitatilor poate fi consultata aici. Vom folosi aceste fonduri, aproximativ 312 de milioane de euro, pentru a inregistra, gratuit, 5.756.387 de hectare de teren din mediul rural, reprezentand suprafata totala a 660 de unitati administrative-teritoriale, a declarat in exclusivitate pentru revista Capital Radu-Codrut Stefanescu, presedinte director general al ANCPI. Localitatile care vor beneficia de aceste fonduri au fost alese de o comisie din care fac parte specialisti din Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Transporturilor, dar si din cadrul ANCPI. Membrii comisiei interministeriale au fost desemnati de primul-ministru.
Statul a gasit in 2017 venituri suplimentare sau nedeclarate de 245 milioane lei dupa controale la persoane fizice. Inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au identificat venituri suplimentare/nedeclarate in valoare totala de 245 milioane de lei, in urma unor verificari fiscale efectuate in perioada ianuarie - octombrie 2017 la persoanele fizice cu averi mari (PFAM) si la persoanele fizice cu risc fiscal (PFRF), prin deciziile de impunere emise in aceasta perioada fiind stabilite obligatii fiscale de plata in suma totala de 69,6 milioane de lei, arata Raportul privind situatia macroeconomica si proiectia acesteia pe anii 2019 - 2021 publicat de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit sursei citate, in perioada de referinta, au fost finalizate 37 verificari fiscale prealabile documentare, din care in 32 cazuri s-a dispus inceperea verificarii situatiei fiscale personale, iar in cinci cazuri procedura a incetat, nefiind indeplinite conditiile pentru emiterea avizului de verificare si inceperea verificarii situatiei fiscale personale. De asemenea, in aceasta perioada au fost finalizate 130 de verificari a situatiei fiscale personale, pentru 99 dintre acestea fiind emise decizii de impunere, iar pentru 31 au fost incheiate decizii de incetare, relateaza Economica.net.
Record: Productia din acest an de porumb, cea mai mare a Romaniei. Recolta de porumb boabe a Romaniei a depasit 14,5 milioane de tone in acest an, productia medie obtinuta fiind de aproape 6 tone la hectar, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. "Mai sunt inca suprafete de recoltat in zona Transilvaniei, insa productia medie la porumb nu va putea fi influentata. Este cea mai mare obtinuta vreodata: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, si sigur ca va fi si cea mai mare productie totala de porumb boabe a Romaniei", a precizat ministrul Agriculturii. Productia totala de porumb boabe s-a majorat in acest an cu aproape 45%, comparativ cu anul 2016, in conditiile in care anul trecut recolta de porumb a fost putin peste 10 milioane de tone, la o medie de 4 tone la hectar, iar fata de productia record din 2014, de 11,3 milioane de tone, este cu 28% mai mare. In 2014, randamentul a fost de 4,48 tone/ha. In 2015, Romania a raportat o productie totala de porumb boabe de 8,87 milioane de tone si o medie de 3,5 tone la hectar, noteaza Profit.
Cum s-a schimbat harta rutiera si feroviara din Romania in ultimele trei decenii. Harta infrastructurii de transport din Romania s-a schimbat in ultimele trei decenii, insa nu neaparat pe masura asteptarilor. Avem mai multe drumuri publice si cateva sute de kilometri in plus de autostrazi, in schimb reteaua de cai ferate a pierdut kilometri pe traseul 1990prezent. Daca reteaua de infrastructura rutiera a crescut cu putin peste 13.000 de kilometri de drumuri publice dupa 1990, dintre care putin peste 600 de kilometri au fost autostrazi, cand vine vorba de transportul feroviar, cuvantul- cheie care descrie situatia din ultimii aproape 30 de ani este involutie, avand in vedere ca aproape 600 de kilometri de cale ferata au "disparut" din statistica infrastructurii locale. In acest context, nu e de mirare ca infrastructura din Romania este deficitara, plasandu-se mereu in mijlocul criticilor venite din partea opiniei publice, dar si a investitorilor straini si a antreprenorilor. Chiar daca s-au cheltuit miliarde de euro pentru constructia de drumuri, momentan Romania are doar circa 750 de kilometri de autostrazi, iar in continuare exista drumuri nationale de pamant (15 kilometri la finalul anului trecut), potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Romania are in acest moment o densitate de autostrazi de doar 3,8 centimetri pe cap de locuitor, arata calculele anterioare. Acest indicator plaseaza Romania pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, fiind intrecuta inclusiv de tari precum Bulgaria si Slovacia, anunta New Money.
Germania aloca un miliard de euro pentru combaterea poluarii produse de motoarele diesel. Guvernul Germaniei va acorda anul viitor un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) oraselor tarii pentru a reduce poluarea generata de masinile echipate cu motoare diesel, a anuntat marti cancelarul Angela Merkel. Banii vor fi investiti in gasirea unor solutii pentru reducerea poluarii generate de emisiile vehiculelor. Multe orase din Germania sunt afectate de poluare, care depaseste frecvent nivelul maxim admis. Banii vor fi investiti in autobuze electrice, statii de reincarcare pentru vehicule electrice si o infrastructura mai prietenoasa cu mediul.Ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, a salutat initiativa, mentionand ca este primul pas important in vederea reeducerii poluarii, si a cerut industriei auto sa sprijine planurile Guvernului, relateaza Auto Bild.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"